16.08.2020 11:20, autor: Karel Voplakal, kategorie: Zamyšlení

Proč ctíme a milujeme Marii, Matku Kristovu

Proč ctíme a milujeme Marii, Matku Kristovu

Na středu dne 5. srpna připadla připomínka posvěcení jedné ze čtyř stěžejních římských "bazilik Maior" - v tomto případě jde o baziliku zasvěcenou Panně Marii Sněžné, nazývanou též chrámem Panny Marie "Větší" - (italsky "Maggiore"). V stejnojmenném, jednom z největších a nejkrásnějších pražských chrámů v samém centru metropole - v klášterním františkánském kostele Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí - byla ten den tedy poutní slavnost či posvícení. Hlavním celebrantem byl otec Jan Maria Vianney Dohnal OFM, někdejší řádový provinciál. Jeho řeholní svátek - připomínka svatého faráře z Arsu - byl jen dva dny předtím. Poutní kázání pronesl senior františkánské komunity, otec Benedikt Holota OFM. Kdo ho zná, určitě nepochybuje o tom, že je to velice milý a laskavý člověk a vyhledávaný zpovědník. Pokud v chrámu Panny Marie Sněžné mimořádně zpovídá zároveň více kněží, u jeho zpovědnice bývá ta nejdelší fronta kajícníků. Jeho mešní kázání nebývají právě z těch nejkratších, ale je to vždy krásný zážitek slyšet jeho milá, výstižná a přiléhavá slova. Jeho přítomnost je nepochybně požehnáním pro komunitu i pro celou farnost. Všichni se shodují v přesvědčení, že tento stařičký kněz byl vždycky velmi blízko Království Božímu...

Tentokrát otec Benedikt zahájil svou slavnostní homilii oznámením, že chce jen stručně připomenout jistý výrok svatého Augustina týkající se odůvodnění tradiční mariánské úcty, která byla odjakživa vlastní celé epoše existence katolické církve. Podle sv. Augustina, jednoho z církevních otců a nejvýznamnějších světců 4. století, existuje řada důvodů pro úctu k Matce Boží: každý z nás Ji miluje a ctí především proto, že se dobrovolně a ochotně rozhodla přijmout svatou Boží vůli, aby se stala Matkou Syna Božího - a že pod Jeho křížem přijala výzvu, aby se nadále stala Matkou milovaného apoštola Jana a v širším smyslu i Matkou celé Církve - a naší Přímluvkyní u Božího trůnu. Není to však jediný důvod pro úctu k ní: svatý Augustin vidí ještě jeden zásadní důvod - snad ještě závažnější: Panna Maria se totiž stala doslova první Kristovou posluchačkou, učednicí a vyznavačkou, neboť - jak praví Písmo - od samého počátku naslouchala slovům svého Syna a "uchovávala je věrně ve svém srdci". Sám Kristus totiž prohlásil: "Každý, kdo slyší slova Boží a zachovává je, ten je mou Matkou, ti jsou mými Bratry a Sestrami!" Maria jako první ze všech přijala plně Kristova slova za svá a takto dokonale splnila Boží vůli a naplnila svou úlohu fyzické i duchovní Matky. Otec Benedikt ve své mariánské homilii podrobně rozebíral a vysvětloval tyto skutečnosti. Je pravda, že kázání nebylo stručné ani krátké, ale rozhodně stálo za to si je vyslechnout a v duši se jím zabývat.

Sluší se ještě doplnit, že právě onen den - 5. srpna tohoto roku oslavil otec Benedikt své 98. narozeniny! Modleme se, aby se tento výjimečný kněz ve zdraví duše i těla dožil nejen svých magických stých narozenin, ale aby s pomocí Boží vykonal ještě mnoho dobra ve svém kněžském poslání!

Pro Simeon.cz zapsal Karel Voplakal

 

 

 

 
Nahoru