25.04.2019, autor: Alena a Václav Adamovi, kategorie: Příběhy

Poutník s velkým "P"

Poutník s velkým "P"

V roce 2008, kdy jsme si připomínali 150 výročí narození sv. Bernadety, jsme cestovali jako průvodci jedné poutní skupiny I. vlakové pouti do Lurd. (Bylo nás tehdy takřka 400 českých a asi 300 poutníků ze Slovenska). Měli jsme velké štěstí, že zrovna v naší skupině č. 1 a vagonu č. 1 s námi cestoval biskup Josef Kajnek. Po celou dlouhou cestu do Lurd byl všem poutníkům k „dispozici“ ať už poskytnutím svátosti smíření či k rozhovoru. Poprvé v životě jsme všichni zažívali nezvyklou mši svatou, která byla sloužena ve vlakové „kapli“ ve kterou se proměnilo vagonové kupé a pomocí techniky byla mše svatá přenášena do všech vagonů s českými poutníky. Otec biskup s námi trávil celý poutní program. Hluboký duchovní prožitek jsme měli ze setkání se sv. Otcem Benediktem XVI., který právě v době našeho pobytu v Lurdech prožíval také svou pouť k výročí narození sv. Bernadety. Nezapomenutelným zážitkem nejen pro nás, ale i pro všechny poutníky naší skupiny byla mimo jiné Křížová cesta.  Při čtení jednotlivých zastavení se střídali poutníci naší skupiny a u každého zastavení měl vždy na závěr otec biskup krátké zamyšlení. Prožíval s námi eucharistické průvody i ty večerní - světelné.  Když jsem mu říkal: „Otče, neměl byste jít v průvodu spolu s ostatními kněžími?“ otec biskup mi skromně odpověděl: „Václave, já se cítím jako poutník jako vy všichni a tak si chci tuto pouť prožít jako poutník“. Ochotně pomohl vozíčkářům při zdolávání Křížové cesty apod. Bylo by těch vzpomínek mnoho... Zkrátka poutník s velkým „P“.

V dalších letech jsme absolvovali ještě další čtyři vlakové poutě a na všech jsme vzpomínali na prožitky s otcem biskupem Josefem právě z té první vlakové pouti.

Při provázení dalších poutí do Lurd - v poslední době  autobusových, zejména při Křížové cestě vždy vzpomínáme… Vybídneme poutníky aby sami četli jednotlivá zastavení, duchovního průvodce podobně vyzveme ke krátkému shrnutí každého zastavení. Již několikrát se nám stalo, že někteří poutníci s určitým ostychem se ujmou čtení některého ze zastavení či čtení při poutní mši svaté a pak přijdou za námi a tiše nám s díky sdělují, že poprvé v životě stáli za ambonem a četli, že to byl pro ně úžasný zážitek.

Takže bychom chtěli jménem nejen svým, ale zcela jistě i jménem všech poutníků I. vlakové pouti z roku 2008 otci biskupovi blahopřát a popřát mu mocnou ochranu Panny Marie Lurdské a svaté Bernadety do dalších let.

Vzpomínají Alena a Václav Adamovi

 

 

 

 
Nahoru