08.01.2023 18:55, autor: Věra Šimková, kategorie: Zamyšlení

Leží vám na srdci světový mír?

Leží vám na srdci světový mír?
Svátek Křtu Páně

Letos 8. ledna jsme slavili svátek Křtu Páně. Připomněl nám křest Ježíše Krista v řece Jordánu Janem Křtitelem. Tímto svátkem skončil vánoční čas a začalo liturgické mezidobí.

Původně se svátek slavil 13. ledna. V roce 1970 jej papež Pavel VI. přesunul na neděli po slavnosti Zjevení Páně, tedy po 6. lednu.

Tento svátek je zjevením Krista. Východní liturgie ho řadí ke zjevení mudrců a k zázraku na svatbě v Káně. Zde je řečeno: "Ježíš zjevil svou slávu a jeho učedníci v něho uvěřili". V těchto událostech poznáváme, kdo Bůh je. Zjevuje se nám a dává v Synu.

Ježíš projevuje svoji oddanost Otci. Řadí se mezi hříšníky a přijímá křest od Jana. Ten nepřinášel "milost ospravedlnění", na rozdíl od křtu, který známe dnes. Na Kristovu lásku, oddanost a poslušnost Otec odpovídá láskou: „V něm mám zalíbení, toho poslouchejte."

Bůh stvrzuje, že Kristus je jeho milovaný Syn. Tato slova jsou "vylita do našich srdcí skrze Ducha Svatého" (Řím 5,5), který sestupuje na Ježíše jako holubice. Tak Ježíš slyší a zakouší Otcovu blízkost.

Po křtu v Jordánu je Kristus ujištěn, že je Otcův "MILOVANÝ SYN". Nebude konat "ze sebe", ale z Otce, je prorokovaný zachránce a spasitel. Je vybaven silou Ducha Svatého a autoritou Otce. Otec zjevuje Krista jako svého Syna.

Věříme, že patříme Kristu, že jsme jedné krve s Ježíšem - Bohem a člověkem. To je milost, kterou jsme dostali křtem. Většina z nás si na svůj křest ani nepamatuje, byli jsme malí.

Dnes, dospělí, si uvědomujeme, jak velké svobody i práva se nám křtem dostává. Rodíme se z vody a z Ducha Svatého k životu, který tělesnou smrtí nekončí. Máme své místo mezi Božím lidem, jsme členy Církve, Kristova těla.

Byli jsme pokřtěni a dostali jsme velkou milost. Svým životem o ní vyprávějme a zjevujme Boží dobrotu. Přejme lidem, aby to, co máme, měli také oni.

Matka Tereza řekla: „Leží Vám na srdci světový mír? Snažte se o mír ve své rodině!"

Benedikt XVl.: „Hřích je důsledkem nenaslouchání Božímu slovu." ... Svátost smíření uzdravuje. Aspoň jednou za dva měsíce a pravidelně bychom měli jít se smířit s Bohem.

Eucharistie vyživuje církev. Církev člověku dává šanci. Narodil se nám Emanuel, Bůh s námi!

Věra Šimková

 

 

 

 
Nahoru