22.04.2022, autor: Karel Voplakal, kategorie: Zamyšlení

Kristus vítězí!

Kristus vítězí!

Mezi velikonočními blahopřáními jsem letos dostal i velikonoční kresbu neznámého autora: uprostřed ohromné haldy obyčejných pohlednic s obrázky kuřátek, zajíčků a další různé "havěti" a kraslic, která má oslavovat nástup jara, se zdvihá jediná ruka držící skutečný symbol těchto svátků: velikonoční svíci (paškál), symbolizující zmrtvýchvstalého Krista - Vykupitele.

Pro křesťany se může zdát nepoměr vydaných pohlednic s takovouto "velikonoční" tématikou poněkud skličující; jen málokterá totiž připomíná Kristovu oběť na Kalvárii a Jeho Zmrtvýchvstání; takovéto obrázky najdeme snad už jen v prodejnách Charity a v kostelích, určitě však ne v běžných trafikách a papírnictvích. Bylo tomu tak (účelově) za totality, ale bohužel i dnes... Je to smutný důkaz všeobecné ignorance a malé vděčnosti lidstva za své vykoupení...

Z tohoto hlediska naopak zní velmi povzbudivě text písně k melodii Händlovy monumentální skladby "Buď Tobě sláva, jenž jsi z mrtvých vstal!"

1. Buď tobě sláva, jenž jsi z mrtvých vstal! Smrt již nemá práva, Vítěz tys' a Král! Jasný jako plamen anděl sestoupil, odvalen je kámen, prázdný hrob tu zbyl. Buď tobě sláva, jenž jsi z mrtvých vstal! Smrt již nemá práva, Vítěz tys' a král!

2. Toť on, toť Ježíš, jejž jsi spatřit chtěl, nepochybuj, věř již! Živ je Spasitel. Vzchop se, stádce malé, v boje pomezí - heslem tvým buď stále: Kristus vítězí! Buď tobě sláva, jenž jsi z mrtvých vstal! Smrt již nemá práva, Vítěz tys' a Král!

3. On, Kníže míru, na věky je živ; pevnou má teď víru ten, kdo bál se dřív. Vítězem se stává, kdo zde trpěl s ním. Život v něm i sláva, nic se nebojím. Buď tobě sláva, jenž jsi z mrtvých vstal! Smrt již nemá práva, Vítěz tys' a Král!

Přejeme Vám všem požehnané prožívání radostných dnů velikonočního oktávu!

Karel Voplakal

 

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru