31.03.2020, autor: Karel Voplakal, kategorie: Ostatní

Jen pár slov seniorům

Jen pár slov seniorům

V této zvláštní době jsou lidé dříve narození snad více vytížení než jindy, navzdory tomu, že jsme vlastně všichni v karanténě. Ven moc nechodíme, pobyt „na vzduchu“ hodně omezujeme, protože jsme „nejohroženější věková kategorie obyvatelstva“. Přesto nyní máme jakoby víc kontaktů se známými, přáteli a příbuznými než obvykle, i když se to omezuje pouze na telefon, esemesky a e-maily. Blíží se svátky, a tak je třeba vyřizovat blahopřejnou korespondenci. Problém je s poštou, protože dopisní známky, které jsme měli doma, jsme už většinou spotřebovali a posílat mladší členy rodiny někam do trafiky či přímo na poštu by teď mohlo být docela riskantní, aby tam „něco“ nechytli. Tudíž ti, s nimiž nemáme e-mailové spojení, nás tentokrát budou muset omluvit a spokojit se telefonátem -  a ani my letos nemůžeme počítat, že nám pošťák do schránky nasype spoustu pestrobarevných velikonočních pohlednic. Přesto mi připadá, že lidé mají navzdory pochopitelnému omezení pohybu k sobě jaksi blíž a dávají si navzájem znát, že jim na ostatních záleží, že mají o ně v těchto dobách obavy… Někteří obyvatelé měst nyní tráví nucenou dovolenou na svých chalupách, na zdravém vzduchu - ve snaze vyhnout se možné nákaze; někteří obyvatelé venkova to z téhož důvodu nevidí rádi.

Nedávno v televizi hlásili, že podle údajů kriminální ústředny nyní značně ubylo trestných činů; přesto se prý nějaký poberta zamaskovaný předpisovou zdravotní rouškou pokusil vyloupit benzinovou pumpu - a riskoval tím současný významně zostřený trestní postih; nevím, zdali jej už dopadli; pokud bude mít tuto smůlu, asi pozná, že za takovou cenu se mu to skutečně nevyplatilo..   

Před pár dny jsme se doslechli, že koronavirem onemocněl pražský emeritní biskup Karel Herbst - vzácný člověk, jehož mají rádi asi všichni, kdo ho znají. Za totality prokázal velkou statečnost, když organizoval tajné křesťanské komunity mládeže (tak zvané „chaloupky“); po "sametu" si jej pan kardinál Vlk vyžádal za pomocného biskupa, ale on se ve své skromnosti z počátku necítil hoden této pocty, myslím však, že se i v této funkci velmi osvědčil. Musíme na něj myslet v modlitbách, aby nám jej Bůh zachoval. Epidemie si nevybírá - nezná státní hranice, ani nerozlišuje hodnosti: onemocněl už i britský korunní princ Charles a snad i primátor Londýna. Ve zprávách hlásili, že u nás do neděle na  COVID 19  zemřelo už 16 lidí - ale hned další den už jejich počet stoupl na 25 - a kde je tomu konec! Těch, kteří se vyléčili, je přibližně tolik, kolik jich zemřelo a počet nakažených v naší zemi jde už do tisíců; jinde jsou na tom však ještě daleko hůř… Inu - jsme všichni v Božích rukou….

Zdá se mi - a kéž je tomu skutečně tak! - že křesťané jsou nyní přece jen zbožnější než za normálních okolností: asi jen málokdo nesledoval páteční mimořádné papežské požehnání Urbi et Orbi; mnoho lidí asi sleduje každé všední ráno v 7:00 papežskou mši z římského Domu sv. Anny s příjemným simultánním překladem sestry L. Němcové. Lidé sledují náboženské pořady i na veřejnoprávních mediích a především přenos bohoslužeb, meditací a modliteb na Rádiu Proglas a na TV Noe. Musíme obdivovat redakce našich křesťanských medií, které jsou dnes velice vytížené, kolik dobré práce jsou schopni vykonat. Na „YouTube“ si každý může vybrat mši na portálu www.mseonline.cz kteroukoli denní hodinu z různých kostelů - podle toho, kdy jim to vyhovuje, kde se jim to nejvíc líbí, či který kazatel jim nejvíc mluví „z duše“. Minulý týden a dnes znovu jsme na TV Noe sledovali otce Marka Orko Váchu v jeho diskusním pořadu k aktuální pandemii a jejím dopadu na duchovní život v naší zemi - včetně dosud nevídaného způsobu slavení velikonočních svátků v současných podmínkách karantény, kdy se věřící nemohou osobně zúčastnit obřadů Svatého týdne. Byl to moc pěkný a povzbudivý pořad; pokud jste jej nemohli shlédnout, dá se dohledat na internetu. https://zpravy.aktualne.cz/domaci/knez-marek-orko-vacha-zapomneli-jsme-na-bezmocnost-pandemie/r~4c3ebf3a6ea311eab115ac1f6b220ee8/?utm_source=atlasHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=default&utm_term=position-0&utm_campaign=Aktualne

V pondělí v podvečer TV Noe přenášela mši svatou, kterou osobně sloužil její ředitel - salezián otec Leoš Ryška; po mši pak ještě vedl pobožnost Křížové cesty podle textu v Kancionálu.

Ještě připojuji pár webových odkazů - a příklad na záznam jednoho z kázání P. T. Halíkahttps://m.youtube.com/watch?v=kU_UxE3vi7k

Saleziáni připravují svoje příspěvky pro povzbuzení a proti trudnomyslnosti: http://www.ascczech.cz/rs/view.php?nazevclanku=pro-povzbuzeni-a-proti-trudnomyslnosti-prubezne-doplnujeme&cisloclanku=2020030008 a Diecézní centrum pro „dříve narozené“ pod vedením Veroniky Čepelkové nabízí slova povzbuzení nejen pro seniory na webu www.Simeon.cz: https://www.simeon.cz/clanky/Slova-pro-potechu-duse/.

A ještě bych chtěl upozornit, že ČT1 připravila zajímavý diskusní pořad Fokus k současné celosvětové pandemii. V této „Radě moudrých“ jsou zastoupeni většinou křesťanští experti různého zaměření, kteří mají k tématu co říci: bude mezi nimi např. známý historik umění, prorektor Karlovy univerzity prof. Jan Royt, přírodovědec P. Marek Orko Vácha, známý ekonom Sedláček, ekumenu reprezentuje mladá husitská farářka V. M. Kopecká. Program bude vysílán dnes večer ve 20:05 hodin.

Čtenářům Katolického týdeníku, kteří jej nemají předplacený - a nyní vzhledem ke karanténě nemají možnost si jej zakoupit v kostele či jinde, znovu připomínám tuto redakční nabídku: 

redakce KT nabízí možnost objednávky  předplatného  (minimálně na čtvrt roku – ale i na dobu neurčitou - do odvolání); noviny vám budou pravidelně přicházet poštou do vaší schránky.

Poštovní doručování Kat. týdeníku si můžete objednat buď prostřednictvím  telefonu č. 225 985 225 resp. na mobil č. 777 333 370 , anebo přes E-mail na adresu:  katyd@send.cz   Tuto nabídku uveřejnila redakce KT v předposledním (12.) čísle  Kat. týdeníku

Spolu s redakcí vašeho „Simeona“ přeji požehnaný zbytek postního období a radostné prožití velikonočních svátků!

Karel Voplakal

 

 

 

 
Nahoru