02.08.2018, autor: Profesia.cz, kategorie: Aktivní třetí věk

Buďte aktivní i v důchodovém věku

Buďte aktivní i v důchodovém věku

Byla by škoda po pár týdnech v důchodu zjistit, že se nudíte a dny jsou jeden jako druhý. Využijte svůj odchod do důchodu a chyťte druhý dech. Dělejte to, na co jste během života plného práce neměli čas.

1. Udělejte si svůj projekt

Je něco, co jste dosud chtěli udělat, ale nebyl na to čas? Napsat knihu, vyrobit vlastní nábytek či vytvořit si blog? Pusťte se do toho. I kdyby výsledek neměl nikdo vidět, během práce na svém projektu se hodně naučíte a uděláte si radost.

2. Jděte na akce

V každém městě se uskutečňují zajímavé akce z různých oblastí. Účastněte se jich. Často jsou zdarma nebo za nízký poplatek. A pokud by vám nějaká akce chyběla, zkuste ji zorganizovat. Beseda s odborníkem či malý literární festival už možná díky vám ve vašem městě chybět nebude. Určitě doporučujeme Profesia Days s množstvím zajímavých přednášek.

3. Přivydělejte si

I když jste v důchodu, práce na poloviční úvazek či brigáda jsou nejen dobrým přivýdělkem, ale také cestou, jak si udržet společenské vztahy. Můžete chodit uklízet, hlídat děti nebo vypomáhat s administrativou. Takové nabídky najdete na Profesia.cz. Výhodou je, že na takovou práci nebudete bytostně odkázáni, a tudíž se z ní nemusíte stresovat.

4. Staňte se mentorem

Byla by škoda, kdyby vaše dlouholetá praxe šla postupně vniveč. Posuňte své znalosti a zkušenosti dále. Můžete nadále pomáhat mladším kolegům ve staré práci, vzít si pod křídla mladého studenta nebo absolventa. Pokud umíte něco zajímavého, můžete sami udělat nějaký kurz. Pro ženy je možnost pomáhat matkám na mateřské či rodičovské dovolené.

5. Cestujte

Cestování nemusí být drahé a můžete si ho dovolit i z nízkého důchodu. Od levných letenek až po dobrodružné přespávání u lidí na gaučích, tzv. couchsurfing, existuje množství možností, jak levně cestovat. Podívejte se do zemí, po kterých jste vždy toužili, a splňte si své cestovatelské sny.

6. Studujte

Že jste již na studování staří? Ale vždyť se učíme po celý život. Můžete zkusit univerzity třetího věku, které najdete na většině našich vysokých škol. Zkuste kurzy zaměřené na osobnostní rozvoj, či kurzy dovedností. Můžete vyzkoušet i online kurzy a nástroje. Díky nim se můžete naučit cizí jazyk, základy programování či grafiky. Online kurzy jsou zdarma a najdete je na různá témata. Doporučujeme stránky Coursera.com, Codeacademy.com nebo Memrise.com. Nebojte se angličtiny. Naopak přijměte ji jako výzvu, kterou chcete zdolat. I cizí jazyk se dá naučit ve vyšším věku. Některé jazykové školy nabízejí speciální kurzy pro seniory.

7. Staňte se dobrovolníkem

Nabídněte své zkušenosti a znalosti nějaké neziskové organizaci nebo iniciativě. Vaše dlouholetá praxe najde uplatnění i v důchodu. Můžete být dobrovolníci ve zcela nové oblasti. Poznáte nové lidi a rozšíříte si své obzory. Více se o dobrovolnictví můžete dozvědět na dobrovolnik.cz, případně využijte projekt volunteer.go-ok.eu.

Základní informace:

●    důchod upravuje zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění,
●    všechny náležitosti důchodu řeší Česká správa sociálního zabezpečení,
●    práci osob v důchodovém věku upravuje Zákoník práce.

Zdroj: Profesia.cz

 

 

 

Banner zájezdu do Medjugorje a k moři

 
Nahoru