03.04.2019, autor: Pavlína Flídrová, kategorie: Aktuality

Životní příběh P. Jana Rybáře oslovuje veřejnost

Životní příběh P. Jana Rybáře oslovuje veřejnost

29. března 2019 proběhla v aule Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové závěrečná prezentace projektu „Příběhy našich sousedů“ - Královéhradecko. 10 studentských týmů ze středních škol z pěti zapojených měst našeho kraje (Hradec Králové, Dvůr Králové nad Labem, Hořice, Náchod a Dobruška) představilo divákům kreativním způsobem 10 pamětníků z Královéhradeckého kraje, kteří se v důsledku totalitních režimů 20. století „setkali“ osobně s tvrdým bezprávím.

Mezi těchto 10 pamětníků patří pater Jan Rybář SJ. Martin a Magdalena Kazmirowští a Dominika Rezková z Gymnázia Dvůr Králové nad Labem o něm natočili pětiminutový filmový dokument, který se přítomné odborné porotě velmi líbil.

Výsledky tvořivé práce všech 10 studentských týmů o 10 pamětnících Královéhradeckého kraje naleznete na https://www.pribehynasichsousedu.cz

V rámci projektu „Příběhy našich sousedů - Královéhradecko“ je také pořádána putovní výstava, která právě probíhá v exteriéru  Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Bude zde k vidění až do 10. dubna 2019.

Poté se přesune na dva týdny do Dvora Králové nad Labem na náměstí T. G. Masaryka, kde ji budou moct zájemci zhlédnout od 11. dubna do 25. dubna 2019. Vernisáž k této putovní výstavě proběhne ve Dvoře Králové nad Labem v pátek 12. dubna 2019 od 17:00 hod. v sále ZUŠ R. A. Dvorského ve Dvoře Králové nad Labem. Čestným hostem této vernisáže bude P. Jan Rybář SJ.

Tato putovní výstava se dál přesune z Hradce Králové a ze Dvora Králové nad Labem do dalších tří měst Královéhradeckého kraje, která jsou do projektu „Příběhy našich sousedů - Královéhradecko“ zapojena. Jsou to města Hořice, Náchod a Dobruška. Organizátorem této putovní výstavy je společnost Paměť národa Východní Čechy ve spolupráci se společností Post Bellum Praha a s pěti zapojenými městy Královéhradeckého kraje.

Pavlína Flídrová, středoškolská učitelka na Gymnáziu Dvůr Králové nad Labem a koordinátorka projektu „Příběhy našich sousedů“ - Královédvorsko

 
Ke stažení Ke stažení

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru