22.10.2015, autor: Marie Bártová, kategorie: Akce

Vzpomínky na Národní eucharistický kongres 2015

Vzpomínky na Národní eucharistický kongres 2015

V sobotu 17. října 2015 jsem se připojila ke skupince poutníků z Hradce Králové, kteří cestovali na hlavní den Národního eucharistického kongresu (dále NEK), který se konal v Brně.

Příprava na tento veliký den pro české a moravské diecéze probíhala již od  začátku roku v jednotlivých farnostech. Věřící se modlili po každé mši svaté krátkou modlitbu za zdar tohoto kongresu. Posledních 9 dnů před touto událostí jsme se modlili Novénu.

Pro cestu do Brna jsme se rozhodli použít vlak. Také cestou jsme se modlili svatý růženec a další modlitby. Cesta probíhala k plné spokojenosti a bylo krásné pozorovat, jak se vlak plní dalšími poutníky s dobrou náladou a velkým očekáváním dnešního dne.

V Brně se velký průvod potníků vydal směrem k náměstí Svobody, kde bylo vše připraveno ke mši svaté pod šírým nebem. Hlavním celebrantem byl papežský legát kardinál Paul Josef Cordes. Po příchodu na náměstí Svobody, které se plnilo poutníky, zde probíhal předprogram Biskupského gymnázia ze Žďáru nad Sázavou, který se skládal z písní, modliteb kněží, svědectví a tanečního vystoupení studentů. S modlitbou a povzbuzením se také připojil známý charismatický kněz z Malty P.Elias Vella.

Při zcela zaplněném náměstí (asi 25 tisíc poutníků) začala mše svatá. Na začátku mše svaté bylo přečteno poselství papeže Františka.

Po bohoslužbě se vydal eucharistický průvod na Zelný trh. Čelo průvodu tvořili ministranti, jáhni ,kněží a biskupové. Dále šly v průvodu družičky, děti hlavně z českobudějovické a královehradecké dieceze, řeholnice, poutníci v krásných moravských krojích a poutníci z předních sektorů.

Na Zelném trhu u „Sousoší Nejsvětější Trojice“ následovala modlitba vyznání víry, znělka a modlitba NEK s výzvou k obnově věčné smlovy s Bohem, každý sám za sebe. Také jsme se modlili za celý náš národ.

Zpěvem na Zelném trhu doprovázel katedrální sbor „CANTORES GRADECENSES“ z Hradce Králové pod vedením Josefa Zadiny. Obřad byl zakončen svátostným požehnáním a zpěvem státní hymny.

Po ukončení bylo nabídnuto malé občerstvení v podobě výborných koláčků z Vlčnova.

Počasí nás také nezklamalo, zvláště na Zelném trhu a odpoledne vysvitlo sluníčko a bylo na tuto dobu příjemně.

Celé odpoledne probíhaly ve všech brněnských kostelích doprovodné programy a bylo z čeho vybírat. Prohlédli jsme si katedrálu sv. Petra a Pavla, kde byla výstava „Monstrance s drahokamy pro Ježíše“. Tyto monstrance pro Ježíše vyráběli děti v postní době v mnoha českých a moravských farnostech.

Silným prožitkem pro mne byla adorace před Nejsvětější svátosti před začátkem eucharistického průvodu a hlavně na Zelném trhu.

Domů jsme odjížděli radostní, naplněni prožitky z celého dne s přáním, aby toto setkání tolika potníků a naše motlitby byly požehnáním pro každého z nás, naše blízké i pro celý náš národ.

Marie Bártová

 


 
Fotogalerie Fotogalerie
Fotogalerie Národní eucharistický kongres 2015
Národní eucharistický kongres 2015

22.10.2015 10:00

Autor: Vladimír Urbánek

Počet fotek ve fotogalerii: 9

Fotogalerie Zobrazit fotky Národní eucharistický kongres 2015

 

 

 
Nahoru