31.05.2022, autor: Věra Šimková, kategorie: Online akce

Text a video: Online duchovní obnova s P. Janem Linhartem na téma "Dá se i dnes žít v pokoji?"

Text a video: Online duchovní obnova s P. Janem Linhartem na téma "Dá se i dnes žít v pokoji?"

Přinášíme zápisky a záznam z online duchovní obnovy s P. Mgr. Janem Linhartem na téma "Dá se i dnes žít v pokoji?". Zápisky pořídila Mgr. Věra Šimková. Besedu organizovalo Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové.

Duchovní obnova s P. Janem Linhartem 

23. 3. - 16:00 - promluva, 16:45 - modlitba za pokoj v srdci a mír na Ukrajině a ve světě.

Pokoj je velmi časté slovo v bibli - asi 450 x se opakuje. Hřích narušil pokoj mezi lidmi i ve vztahu k přírodě. Ve Starém zákoně - Abraham v Mamre, příběh o Mojžíšovi - oba neprožívají skutečný pokoj. Abraham nemá dědice, Mojžíš uprchl a nese vinu. Pak oba jsou pozváni k úkolu. Bůh vstupuje do jejich života, aby udělal změnu, aby nás pozval k dobrodružství. Stejně tak i další - David, Samuel, Samson atd. Bůh nás vybudí, aby nám pak dal skutečný pokoj. V Novém zákoně také.

Bůh něco dopustí a vyzývá nás, abychom šířili pokoj. Abychom vytvořili harmonický vztah s Bohem. Šalóm. Toto slovo je větší než „pokoj" - vyjadřuje štěstí, harmonii, souhrn všeho dobra. K tomu potřebujeme Boží milost. Ježíš přichází a říká: „Pokoj vám. Boží království už je tu mezi vámi." Přeje nám plnost štěstí, plnost života v Bohu.

Nyní bojujeme proti Zlu. Je válka na Ukrajině, je blízko nás. Přímo se nás dotýká. Musíme všem přát šalom. Modlit se i za ty, kteří zlo způsobují, jinak nezvítězí zničení Zla. 

Král Šalamoun nese pokoj. Je skutečným králem, Bůh mu dal na jeho prosbu moudrost . I Šalamoun má svou křehkost. Má bohatství, mnoho manželek, propadá díky nim ve svém stáří různým kultům. Přispěje dokonce k tomu, že se jeho království rozdělí na Severní a Jižní. Jerušalajm (Jeruzalém) je městem pokoje. A přesto bylo často obléháno! Skutečný Boží pokoj nepřijde bez naší spolupráce s Bohem.

V Novém zákoně:

Jan 14: "Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí!"

Mír světa bude vždy relativní, protože státy na smlouvy kašlou. Při poslední večeři Ježíš utěšuje své učedníky. Před svou smrtí! Den nato se krví potil! Takovýto Bůh, k němu se přimkněme!

Mt 10,34: „ Nemyslete si, že jsem přišel na zem uvést pokoj; nepřišel jsem uvést pokoj, ale meč." Musíme rozumět kontextu.

Ježíš vidí do našeho srdce. Náš pokoj nám Ježíš vybojoval. Když chci žít v pravdě, musím bojovat s překážkami. Stojí zato to vydržet.

Jan 20,19: Téhož dne večer - prvního dne po sobotě - když byli učedníci ze strachu před Židy shromážděni za zavřenými dveřmi, přišel Ježíš a postavil se uprostřed nich a řekl: "Pokoj vám."

Bůh přijde! Modleme se za lidi v Kyjevě, Mariopolu, Charkově atd. Modleme se za ně. Ať se děje, co se děje, poslední slovo má Bůh a nenechá nás v tom samotné!

24. 3. - 16:00 - promluva, 16:45 - modlitba za pokoj v srdci a mír na Ukrajině a ve světě

Svědectví Václava Vaška z komunistického vězení. Z izolace, z vymývání mozků. 

Přišel pokoj i pochybnosti. Opakoval si Vyznání víry. Bůh ví proč a k čemu si lidi vybírá. 

Zdá se, že v těch nevypjatějších chvílích nám dává Bůh pokoj. V současné době nejistoty nám Bůh dá svůj pokoj. Jsou situace, kterým nerozumíme, ale věřme, že je má Bůh pod kontrolou. 

... „Neberme se vážně." Sami sebe nebo druhé nemůžeme spasit. Ale když se přimkneme k Bohu, přispějeme k tomu, aby byl svět lepší. Je dobře do mnoha věcí zapojit druhé. A neopravujme všechno. Pokusme se jít ven a nadechnout se. 

Co máme dělat? Máme být přimknuti k Bohu. ... Prosme o více víry, více se modleme. Vytvořme kolem sebe dobrou atmosféru, pokoj. 

Simeon - stařec, čeká celý život na mesiáše. Říká: „A nyní můžeš, Pane, propustit svého služebníka v pokoji." Moudrý člověk přitahuje druhé lidi svým pokojem. 

Starý člověk může být buď zastydlý puberťák (starý blázen), nebo zastydlý protiva. A nebo je cestou starého moudrého může (ženy). Každý den počítá jako dar. Často se modlí, žije s Bohem, je ten, který očekává záchranu. Panna Maria neutekla od Ježíšova kříže. 

Věděla, že to takto neskončí, přinášela naději. Že tu je Bůh, který vše promění k dobrému. Buďme mostem mezi Bohem a mladými. Ukazujme na světlo, které mezi námi září. Zastavme se. Hleďme hlouběji, na podstatu. Nalezněme světlo i v nepatrné naději. Nalezněme šalóm. A předejme dál.

Věra Šimková

 

 

 

 

Banner zájezdu Korfu a Albánie

 
Nahoru