25.11.2022, autor: Věra Šimková, kategorie: Ostatní

Svatá Kateřina Alexandrijská

Svatá Kateřina Alexandrijská

Kateřina má svátek 25. listopadu. Proto přeji všem Kateřinám, Katkám a Kačenkám vše nejlepší, hodně zdraví, štěstí a Božího požehnání.

Sv. Kateřina je jednou z nejuctívanějších světic středověku. Je jí zasvěcena také rotunda sv. Kateřiny v České Třebové. Po svátku sv. Kateřiny začíná adventní doba.

Je patronkou pařížské Sorbonny, dívek a manželek, učitelů, žáků a studentů, filozofů a teologů, univerzit a knihoven, ošetřovatelek a umírajících lidí. Je pomocnicí při migréně a v nouzi.

Sv. Kateřina, krásná a moudrá křesťanka, se narodila kolem r. 290 v egyptské Alexandrii, ve vznešené, snad v královské rodině. Podle legendy vyzvala římského císaře Maxentia, aby se vzdal pohanství. Císař však proti ní postavil pohanské filozofy, ale ona je obrátila na křesťanskou víru. Nechal je tedy popravit.

Císař Maxentius nabídl sv. Kateřině sňatek. Odmítla ho, neboť zasvětila svůj život Bohu, složila slib čistoty a považovala se za nevěstu Ježíšovu. Chtěl ji dát mučit na kole s hřeby, do kola však udeřil blesk. Císař ji nechal popravit asi v r. 310 stětím hlavy.

Její ostatky jsou uloženy v klášteře sv. Kateřiny vysoko v horách poblíž Sinaje. Klášter je poutníky hojně navštěvován. Bývá zobrazována s mečem v ruce a s rozbitým kolem.

Věra Šimková

 

 

 

 
Nahoru