20.10.2023, autor: Věra Šimková, kategorie: Poutní zájezdy

Strávili jsme krásné chvíle na pouti na Mallorce

Strávili jsme krásné chvíle na pouti na Mallorce

Ve dnech 9. - 15. 10. jsme strávili krásné chvíle na pouti na Mallorce. Mallorka je největší a nejrozmanitější z Baleárských ostrovů v západním Středomoří, autonomní španělská země. Jsou zde mírné zimy a horká léta, průměrná celoroční teplota nad 20 °C. Měli jsme krásné, slunečné počasí s teplotami kolem 27 °C.

Pobřeží ostrova má délku asi 550 km. Podél dlouhých pláží z jemného písku na jihozápadě od hlavního města Palmy je řada letovisek. Na ploše 3640 km² najdeme nádherné hory na západě, průsmyky, říčky, suché stepi, úrodné nížiny, i všudypřítomné moře a pláže. Krátké vzdálenosti umožňují poznání celého ostrova, i jeho historii. Na východním pobřeží jsou malé pláže mezi skalisky.

Nádherný ostrov jsme projeli autobusem. Na severozápadě jsme navštívili kláštery De Nosa Senora de Luc a Real Cartuja Valldemossa. Další den jsme jeli na Mirador es Columer. Užívali jsme si nádherné výhledy na skalní mys Formentor a moře. 

V historickém městě Pollençe jsme slavili mši svatou v templářském kostele Panny Marie Andělů ze 13. století a vystoupali 365 schodů ke Calvárii. Prohlédli jsme si opevněné městečko Alcúdia.

Navštívili jsme hlavní město Mallorky Palma de Mallorca. Má 330 000 obyvatel, je zde letiště i přístav. Nejvýznamnější stavbou je Katedrála světla (La Seu), kterou začal stavět roku 1230 král Jakub I. Porazil na Mallorce Maury a zavedl křesťanství. Katedrála byla i po dokončení roku 1601 dále upravována. 

Na poslední významné rekonstrukci se podílel Antonio Gaudí. Navrhl baldachýn nad hlavním oltářem a zvláštní tvar kazatelny, který zesiluje hlasitost kázání. Gaudího vnitřní úpravy katedrály dávají vyniknout prostoru a světelným efektům, které vytváří okna z barevných sklíček. Hlavní růžicové okno má 1236 sklíček. Nejpůsobivější světelné efekty jsou na Hromnice a v den svátku sv. Martina. Katedrála zabírá plochu přibližně 6600 m², pojme 18 000 lidí, na délku měří 121 metrů, široká je 55 metrů, výška hlavní lodi je 44 metrů.

Katedrála je hlavní dominantou města. Vedle je opevněný královský palác Almudaina, který byl přestavěn z původní arabské pevnosti. Palác je oficiálním sídlem krále Juana Carlose na Mallorce. 

Asi 3 km severozápadně od Palmy stojí na zalesněném kopci nad zálivem hrad Castell de Bellveder. Hrad vybudoval i jako připomínku vítězství křesťanství nad islámem Jakub II. v letech 1309-1311. Má kruhovou konstrukci zdí, součástí jsou tři věže, několik střílen, čtvrtá nejvyšší věž stojí samostatně. V přízemí paláce je Muzeum. 

Někteří z nás ještě navštívili Dračí jeskyně, které jsou přírodním unikátem. Jede se k nim napříč celým ostrovem.

Poslední dva dny jsme se koupali v nádherném zálivu. Moře klidné, prosluněné, písčitá pláž, teplá a čistá slaná voda. Co více si přát ... Jen mír na naší planetě Zemi.

Zbývá poděkovat autorce poutě Veronice Čepelkové a Diecéznímu centru pro seniory Královéhradecké diecéze. Dík patří duchovnímu doprovodu, průvodci Karolu Michaloviči a CK Awertravel. A především našemu milovanému Bohu.

Za vděčné poutníky Věra Šimková

 

 

 

 
Nahoru