03.10.2022, autor: Karel Voplakal, kategorie: Akce

Senioři z královéhradecké diecéze se sešli na své hlavní akci

Senioři z královéhradecké diecéze se sešli na své hlavní akci

Ve čtvrtek dne 29. září - na svátek tří svatých archandělů (a den po svátku svatého Václava, patrona a dědice České země) - se v královéhradeckém Novém Adalbertinu uskutečnilo již 16. diecézní setkání seniorů. Setkání připravilo a organizačně zajistilo Diecézní centrum pro seniory pod vedením Veroniky Čepelkové a spolupracovníků.

Program setkání začal v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Velkém náměstí ranní společnou modlitbou seniorů se zpěvy za mír. Následovala slavná mše svatá, kterou celebroval a při níž pronesl povzbudivou promluvu k seniorům královéhradecký sídelní biskup Mons. Jan Vokál. S ním koncelebrovali pomocný biskup Mons. Josef Kajnek a několik dalších kněží. Kromě seniorů pocházejících převážně ze zdejší diecéze se mše svaté spolu se svými pedagogy zúčastnila i početná skupina žáků místní církevní školy, kteří přinesli mešní obětní dary a po bohoslužbě rozdávali účastníkům setkání své vlastnoručně vyrobené dárečky.

Potom se senioři (bylo jich 110 i víc) přemístili do Velkého sálu Adalbertina k pokračování programu setkání. První velmi zajímavou přednášku na téma "Dá se dnes vůbec žít v pokoji?" přednesl Otec Linhart. Odpoledne všechny zaujala přednáška Otce Dmytra Romanovského na téma "Ukrajina včera, dnes i zítra". Závěrem programu setkání zahrála a zazpívala své duchovně zaměřené songy známá písničkářka Eva Henychová. Posluchači je vyslechli s velkým pochopením a s obdivem a odměnili ji svým potleskem. Výtěžek koncertu podpořil potřebné na Ukrajině.

Účastníci setkání jsou vděčni všem organizátorům setkání i těm, kteří se při něm aktivně zúčastnili a připravili i milé pohoštění (kromě Veroniky i paní Ireně, Broně, Elišce, Ludmile a dalším).

Následovalo rozloučení s přáteli - a senioři se rozjeli do svých domovů... někteří to měli opravdu hodně daleko, ale nikdo nelitoval, že tu dalekou cestu vážil... 

Karel Voplakal

Foto: Pavel Sršeň

 

 

 

 
Nahoru