26.05.2023, autor: Věra Šimková, kategorie: Poutní zájezdy

S Diecézním centrem pro seniory na cestách: Nejkrásnější okamžiky jsme prožili v poutním místě Lurdy

S Diecézním centrem pro seniory na cestách: Nejkrásnější okamžiky jsme prožili v poutním místě Lurdy

Nedávno jsme se vrátili z nádherné pouti a jsme stále plní vzpomínek. Navštívili jsme letecky Andorru, Lurdy a Barcelonu.

Andorra je maličký stát mezi Francií a Španělskem, sevřený Pyrenejemi, s krásnou přírodou. V údolí řeky Valiry leží hlavní město Andorra la Vella. Mši svatou jsme slavili v kostele Santa Maria Meritxell v Santa Julia de Loria, hlavním poutním místě v Andoře. Vykoupali jsme se a utužili zdraví v místních termálech s léčebnými účinky.

Nejkrásnější okamžiky jsme prožili v poutním místě Lurdy. Prohlédli jsme si Růžencovou baziliku, Kryptu i baziliku Neposkvrněného početí. Navštívili jsme podzemní baziliku Pia X. Každodenní mše svaté jsme slavili s o. Prokopem Brožem. Prošli jsme s ním nádhernou křížovou cestu nad městem. Jeho hluboké promluvy budou v našich myslích a srdcích ještě dlouho znít.

Naše modlitby a atmosféra Massabiellské jeskyně, kde se dívence Bernardettě Soubirous zjevila Panna Maria v roce 1858 (celkem 18 krát), nás hřejí u srdce. Našim drahým domů vezeme nejen léčivou vodu, jejíž pramen zde sv. Bernardetta vyhrabala na prosbu Panny Marie, ale i mnoho dárků.

V Lurdech jsme se potkávali s davy kněží z řádu Maltézských rytířů, s jejich nemocnými na vozíčcích i s dalšími ošetřujícími. Měli zde celosvětové setkání. V Lurdech již došlo k mnoha zázračným uzdravením. 

V roce 1989 bylo uznáno zázračné uzdravení Delíziy Cirolli. V deseti letech jí lékaři objevili osteosarkom - zhoubnou rakovinu kostí. Dva měsíce po její návštěvě v Lurdech se dívka ráno probudila a cítila se zdravá. Kontrolní vyšetření ukázala, že po sarkomu není ani památky. Delíziin lékař, profesor Quintino Mollca, nemohl uzdravení uvěřit. Dodnes nejsou schopni ho vysvětlit. 

V Barceloně jsme si krátce z autobusu prohlédli město a jeho zvláštní architekturu. Velkolepý chrám Sagrada Família s 18 věžemi se staví z darů již 141 let. Jeho architekt Antonio Gaudí již nežije, dokončen má být v roce 2026. Nádherný chrám Tibidabo (Božské srdce) a další musíme nechat na příště.

S hřejivými pocity v duši se vracíme domů. S vděčností a s velkými díky Veronice Čepelkové, která tyto poutě pro nás, seniory, pořádá pod záštitou Diecézního centra pro seniory Hradec Králové. Jezdíme s ní opakovaně a ona dovede vybrat skutečné perly. Děkujeme také CK Awertravel a výborné průvodkyni, paní Evě Tauberové, která se o nás s péčí a porozuměním starala.

A děkujeme ještě jednou a vřele o. Prokopu Brožovi, který měl pro nás velké porozumění. Království Boží i díky němu opět sestoupilo mezi nás...

Atmosféra byla zase nezapomenutelná. Plná úsměvů, přátelství a souznění, vzájemné pomoci a blízko našemu Pánu. 

Pojeďte s námi a uvidíte ...

Vděčně Věra Šimková

 

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru