23.09.2020, autor: Ludmila Hovorková, kategorie: Ostatní

Rozhovor s Veronikou Čepelkovou: Měnit svět kolem nás k lepšímu

Rozhovor s Veronikou Čepelkovou: Měnit svět kolem nás k lepšímu

Rozhovor s PhDr. Veronikou Čepelkovou - zakladatelkou a vedoucí královéhradeckého Diecézního centra pro seniory, která je zároveň zastupitelkou v Týništi nad Orlicí a kandidátkou v letošních krajských volbách za Koalici pro Královéhradecký kraj.

Jak to přijde poměrně mladému člověku založit seniorské centrum a vydržet více než patnáct let pracovat se seniory?

Starší lidé mě obklopovali již od mého dětství. Se svými prarodiči jsem trávila spoustu času a přijímala jejich lásku a péči. Myslím, že právě tyto skutečnosti byly tou nejlepší průpravou pro činnost, které se v dnešní době věnuji. Založení Centra pro seniory pro mne bylo především velkou výzvou, protože pastoraci seniorů se předtím intenzivně nikdo nevěnoval. Práce se seniory je mi především posláním a darem. Pokud bych ji chápala pouze jako rutinní zaměstnání, možná bych to tak dlouho nevydržela.

Co obnáší činnost komunální političky? Do které oblasti můžeš ze své pozice přispět?

Ono to působení v komunální politice není jen o hlasování během zasedání zastupitelstva. Zasedání jsou pochopitelně důležitá. Mě však hodně láká a naplňuje konkrétní práce „v terénu“. Obzvlášť blízká jsou mi sociální témata, která mohu, mimo jiné, prosazovat v sociální a zdravotní komisi. Věnovat maximální pozornost seniorům a nemocným se snažím jak v rámci našeho Diecézního centra pro seniory, tak právě i v rámci komunální politiky. S tímto a dalšími záměry, jako je například zajištění dostupného bydlení pro mladé rodiny, ochrana životního prostředí nebo podpora regionálního cestovního ruchu a cestovních kanceláří, jdu také do krajských voleb a jsem připravená se jim věnovat nejen teoreticky, ale především prakticky.

Co se ti v poslední době podařilo a co nyní připravuješ?

Naprosto úžasnou zkušeností pro mne byla participace na mimořádné mezinárodní konferenci o pastoraci seniorů, která se konala počátkem tohoto roku v Římě. Třídenní bohatý program sestával z přednášek, kulatých stolů a diskuzí. Tematicky byl rozdělen na tři části: konkrétně se věnoval problematice tzv. skartační kultury a krokům vedoucím k jejímu potírání, dále tématu rodin a jejich odpovědnosti vůči starším lidem a v neposlední řadě samotnému poslání seniorů. Program konference nabídl rovněž speciální audienci u papeže Františka, který krátce pozdravil každého z účastníků. Tento zážitek mě velmi pozitivně zasáhl a povzbudil v mé práci. Jsou to právě starší lidé, kvůli nimž a díky jimž jsem tento kongres a toto vzácné setkání mohla absolvovat.

A co se nyní chystá? Mám radost, že o všechny aktivity pořádané v rámci našeho Diecézního centra pro seniory je tak velký zájem a že se můžeme společně setkávat. Vrcholem našich aktivit bude diecézní setkání seniorů, které se uskuteční 1. října (na Světový den seniorů) již po patnácté v Hradci Králové. Všechny seniory a jejich přátele na akci srdečně zvu!

Také bych ráda zmínila, že nyní vyšla má nová publikace s názvem Knížečka Veroničiných veršů a jiných textů pro potěchu duše s cílem „povzbudit duši čtenáře“, jak napovídá její název. Kdo by o ni měl zájem, ráda mu ji věnuji.

Co tě baví ve volném čase?

Ráda se setkávám s přáteli, putuji na duchovně hluboká místa a poznávám krásy hor, jezer a moří. Celkem nedávno jsem absolvovala on-line kurz Biblické geografie na izraelské škole Israel College of the Bible. Přiznám se, že po poměrně náročné práci taky ráda relaxuji a čerpám sílu v přírodě blízko domova – například na procházce se svým psem.

Za Královéhradecký kraj jsi byla v rámci KDU-ČSL oceněna hned v prvním ročníku soutěže Naše politička. Jaké je tvoje motto?

Tak to je pro mě opravdu cenné. Toto ocenění chápu spíše jako povzbuzení pro další působení v politice. Myslím, že je více práce přede mnou, než za mnou a ráda bych to svojí angažovaností potvrdila. Z toho pak vychází i mé motto: Nechci zůstat pouze u slov, ale poctivou prací měnit svět kolem nás k lepšímu.

Ještě, prosím, o adresu webových stránek.

Zájemce zvu k návštěvě mého nového webu www.cepelkova.cz, kde se mohou dozvědět víc o mých aktivitách a názorech.

Děkuji a přeji hodně další životní energie.

Mgr. Ludmila Hovorková,
redaktorka Královéhradeckého zpravodaje seniorů

 

 

 

 
Nahoru