21.07.2015, autor: Jan Jankovič, kategorie: Ostatní

Rozhledna na Žernově

Rozhledna na Žernově

Základní informace

Rozhledna je z větší části ze dřeva. Jen točité schodiště (o 92 schodech) a další menší prvky jsou ocelové. Čtyři hlavní dřevěné nosné sloupy jsou umístěny na železobetonové základové desce. Rozhledna je 24 m vysoká, má celkem pět pater a každé z nich slouží jako vyhlídkové místo. Nejvyšší, páté patro se nachází v 18 metrech nad povrchem země. Za příznivého počasí je možné dohlédnout na Krkonoše, Orlické hory, Polabí, Jestřebí hory, Červenokostelecko, Stolové hory, Babiččino údolí, Jaroměřsko, na vodní nádrž Rozkoš a blízké okolí.

Historie

O stavbě rozhledny na Žernově se začalo uvažovat již v roce 2008, byly podány dvě neúspěšné žádosti o dotaci z EU. Nakonec se obec Žernov a obecně prospěšná společnost Branka spojily s Euroregionem Glacensis, který zahrnul tento záměr do připravovaného přeshraničního projektu „Místa plná rozhledů"Euroregionu Glacensis“ (projekt zahrnoval výstavbu či opravy 8 rozhleden – 5 na českém území a 3 v Polsku; celkové náklady činily přes 43 mil. Kč). Po patřičném schválení (a přislíbení peněz) začala v květnu 2014 samotná stavba rozhledny podle architektonického návrhu Ing. Antonína Olšiny z Vysokého Mýta a dokončena byla v listopadu 2014. Zajišťovala ji firma Tesmen, s. r. o. z Olešnice u Červeného Kostelce. Při výstavbě se použilo 8 tun oceli a 30 metrů krychlových dřeva. Celkové náklady na zbudování činily 2,6 mil. Kč, z toho 250 tis. Kč zaplatila obec Žernov.

Slavnostní zahájení, při kterém nechyběl doprovodný kulturní program, ani požehnání rozhledny knězem, se uskutečnilo dne 30. listopadu 2014.

Přístup

Rozhledna se nachází při silnici Červený Kostelec – Žernov – Česká Skalice. Nejsnažší přístup je od Červeného Kostelce. Před Žernovem se odbočí doprava směrem na Rýzmburk, po několika set metrech se zahne doleva a po silnici vedoucí přes pole se přijede k fotbalovému hřišti, kde lze zaparkovat a navštívit zdarma tuto rozhlednu.

Jan Jankovič

Autor výše uvedeného článku ho uveřejnil také na české verzi Wikipedie. Okdaz je zde!!

 

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru