28.07.2015, autor: Jan Jankovič, kategorie: Ostatní

Rozhledna na Signálu

Rozhledna na Signálu

Rozhledna na Signálu se nachází na vrchu Signál (501 m. n. m.), v těsné blízkosti předválečné (prvorepublikové) linie těžkého opevnění a nad osadou Slavíkov, která spadá pod správu obce Horní Radechová. Okresní město Náchod je od ní vzdáleno cca 5 km jižním směrem.

Základní informace

Rozhledna měří 29 metrů. Je dřevěná, jen točité schodiště a další menší prvky jsou ocelové. Základní konstrukce se skládá z železobetonové desky, na které jsou postaveny čtyři nosné sloupy, točitého schodiště a zastřešeného hlavního vyhlídkového místa, které se nachází ve výšce 25 metrů nad povrchem. V případě příznivého počasí lze z této rozhledny dohlédnout na Ostaš, Broumovské stěny, Jestřebí hory, Krkonoše, Orlické hory, Góry Stolowe, Kralický Sněžník, částečně na Javoří hory a Zvičinu.

Historie

Rozhledna na vrchu Signál byla realizována díky iniciativně obce Horní Radechová, obecně prospěšné společnosti Branka, o. p. s. a Euroregionu Glacensis když záměr výstavby rozhledny zahrnuly do přeshraničního projektu „Místa plná rozhledů v Euroregionu Glacensis“, na který žádali dotaci z EU. Po schvalovacím procesu a dalších krocích začala v červenci 2014 samotná realizace stavby podle projektu Ing. Antonína Olšiny. Tu zajišťovala firma Tesmen, s. r. o. z Olešnice (u Červeného Kostelce). Rozhledna byla dokončena v prosinci 2014. Náklady na stavbu dosáhly 3,4 mil. Kč, obec Horní Radechová uhradila desetinu těchto výdajů. Další peníze však obec musela zaplatit za pozemek a další náležitosti. A tak celkově utratila za realizaci tohoto projektu zhruba 700 tis. Kč.

Slavnostní zahájení konané dne 13. prosince 2014 zahrnovalo především posvěcení rozhledny náchodským vikářem Václavem Hegrem, ochutnávku staročeské kuchyně a poslechem kapely Klapeto.

Přístup

V obci Horní Radechová je třeba odbočit ze silnice spojující Náchod a Červený Kostelec do osady Slavíkov. Po vystoupání a projetí této osady se rozhledna nalézá na návrší, nedaleko objektu těžkého opevnění.

Jan Jankovič

Pod stejným názvem autor článku zveřejnil  výše uvedený text také na české verzi Wikipedie. Odkaz - zde!!

 

 

 

 
Nahoru