01.12.2015, kategorie: Aktuality

Projekt Coffeeshare: Podělte se o kávu s těmi, kdo si ji nemohou dovolit

Projekt Coffeeshare: Podělte se o kávu s těmi, kdo si ji nemohou dovolit

Coffeeshare je projekt, který umožňuje podpořit ve vašem okolí ty, kdo si kvůli své tíživé finanční situaci nemohou dovolit koupit nápoj či dopřát posezení v kavárně. Vhozením drobných do kasy můžete pomoci potřebným uhasit žízeň a načerpat síly, umožnit jim, aby strávili chvíle pohody u kávy v prostředí, do kterého se vzhledem ke své finanční tísni běžně nedostanou.

Coffeeshare je pozitivní formou vyjádření nesouhlasu s vzrůstající chudobou, ohrožující stále větší počet lidí a s vyloučením sociálně slabých lidí z míst setkávání ostatních.

Projekt si klade za cíl ulehčit situaci těm nejslabším, dodat sociálně vyloučeným lidem pocit sounáležitosti, vzájemnosti a respektu a pomoci vytvářet solidární společenství v místě, kde žijeme.

Projekt je inspirován tradicí tzv. "Caffè sospeso" – "odložené" či "zavěšené" kávy, jež má svůj původ ve válečné a poválečné Neapoli, kde nebyl šálek kávy považován za luxus, ale za základní lidské právo. Zavěšenou kávou projevovali ti bohatší solidaritu s těmi, kteří se ve válce ocitli v chudobě. Zaplatili za kávy dvě a tu druhou nechali pro neznámého člověka, který si pro ni později přišel. Zvyk se později, zejména po hospodářské krizi roku 2008, rozšířil do celého světa. Dnes je do něj zapojeno kolem 1800 kaváren a restaurací po celém světě, z nichž některé umožňují koupit druhým nejen kávu, ale i celé jídlo.

Nápoj můžete dát nebo dostat také v Hradci Králové, v kavárně CONA COFEE, S. K. Neumanna 726 nebo v Pardubicích, v ZÁMECKÉ KAVÁRNĚ, Zámek 2.

Více o projektu a dalších místech, kde je možné kávu darovat nebo si ji objednat naleznete na www.coffeeshare.cz.

 

 

 

 
Nahoru