21.08.2021 [sobota] - 28.08.2021 [sobota], zveřejněno: 16.08.2021, autor: Veronika Čepelková, kategorie: Akce

Prarodiče na prázdninách s vnoučaty

Prarodiče na prázdninách s vnoučaty

S příchodem prázdnin přicházejí také různé akce, pobyty a setkání. K nejoblíbenějším prázdninovým akcím Královéhradeckého diecézního centra pro seniory patří pobyt pro prarodiče s vnoučaty, který v tomto roce proběhne už po čtyřiatřicáté. 

Téměř rok dopředu je pro babičky, dědečky a jejich malá i větší vnoučata na týden rezervováno Diecézní středisko Marianum v Janských Lázních. Naše nejvyšší hory lákají návštěvníky k bohatému programu, a to nejen výletnímu, ale taky odpočinkovému, vzdělávacímu či duchovnímu. Program pobytu prarodičů a vnoučat nabízí mše svaté v kapli Mariana a v kostele sv. Jana Křtitele, krátkou poznávací procházku po Janských Lázních (s oblíbenou ochutnávkou zmrzliny z kolonády) nebo výlety po blízkém i vzdálenějším okolí. Během týdenního pobytu jsou obvykle naplánovány dva větší výlety. Součástí programu jsou i tvořivé dílny, během nichž si mohou prarodiče a děti uplést náramky přátelství, vyrobit dárkové krabičky pro rodiče nebo si třeba jen tak pohrát s omalovánkami. Další možností je společný tematický program, setkání s pozvanými hosty, sledování pohádek, vystoupení prarodičů, kteří dětem předvádějí pohádkové postavy, táborák, míčové hry apod. Samozřejmě je i volný čas k odpočinku. Nutno dodat, že program je pro všechny dobrovolný a účastníci se mohou sami rozhodnout, zda na něm budou participovat či nikoliv. Pravidlem však bývá, že se všichni programu účastní. „Celý pobyt hodnotím velmi kladně. Příjemné ubytování, dobré stravování, výborný program, který zaujal jak děti, tak dospělé. Obě kategorie měly možnost využít své tvůrčí schopnosti. Na pobytu byla možnost využití dětského hřiště (pískoviště, houpačky, prolézačky aj.). Pobyt byl v krásné přírodě na čistém vzduchu - dva celodenní výlety s pěšími túrami, které i malé děti zvládly. Dále je výborné, že v domě je kaple, kam je možné kdykoliv zajít a pomodlit se zároveň s dětmi. Farní kostel je jen pár kroků vzdálen, mohli jsme prožít krásnou nedělní bohoslužbu společně se všemi rekreanty. Besedy jsou též velkým obohacením pro dospělé,“ říká Helena Ryklová, která se pobytu zúčastnila se svojí pravnučkou Dominikou hned několikrát.

Pobyty pro prarodiče s vnoučaty mají svůj prvořadý cíl a tím je podpora a prohloubení vztahů mezi generací seniorů a dětí. Celý program akce je navržen tak, aby prarodiče a děti trávili mnoho času společně a prožívali ho aktivně a radostně. Tomu se snaží také napomáhat dvě lektorky přítomné po celou dobu pobytu.

Na již 34. turnus, který se koná v termínu 21. - 28. 8. 2021 a je určen prarodičům, dětem i celým rodinám, se můžete hlásit v Diecézním centru pro seniory, Velké nám. 32, 500 03 Hradec Králové, tel.: 495 063 661, mobil: 734 435 360, 737 215 328, e-mail: dcs(zavináč)bihk.cz, web: www.simeon.cz.

Veronika Čepelková

 

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru