12.10.2015, autor: Marie Šmídová, kategorie: Aktuality

Poutně-poznávací zájezd na Krétu a do Athén po stopách sv. Pavla se vydařil

Poutně-poznávací zájezd na Krétu a do Athén po stopách sv. Pavla se vydařil

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové ve spolupráci s cestovní kanceláří Awertravel uspořádalo ve dnech 29. 9. – 5. 10. 2015 poutní zájezd pro seniory z celé České republiky za účasti pana biskupa Josefa Kajneka a dalších pěti kněží.

Na Krétě jsme nejprve navštívili palác Knossos, který je největším minojským palácem a nejvýznamnějším v Řecku. Minojská kultura trvala od roku 2600 do roku 1100 před Kristem. Dále jsme si prohlédli hlavní město Kréty Heraklion s katedrálou sv. Tita a vzácnou relikvií lebkou sv. Tita, žáka sv. Pavla. Mši sv. jsme měli v katolickém kostele sv. Jana Křtitele.

Dalším místem naší návštěvy byl archeologický areál Gortys z římské doby uprostřed Mesarské nížiny a zbytky baziliky sv. Tita ze 6. století. Dále jsme zavítali do Festos, kde je druhý nejzachovalejší minojský palác. Vrcholem dne i celé pouti bylo putování do Dobrých přístavů – Kali Limenes. Sv. Pavel zde přistál při cestě do Říma. Dnes je na vrcholu kopce bílá kaple a jeskyně s křížem, kde pobýval.

Den poté jsme měli možnost odpočívat u moře nebo se vydat na celodenní výlet lodí na nádherný ostrov Santorini.

Předposlední den na Krétě jsme jeli do vesničky Rogdia a pak dvě hodiny putovali pěšky k ženskému klášteru Savathianon v horách. Zde jsme navštívili kostel sv. Antonia a tkalcovské dílny sestřiček.

Z Kréty jsme dále směřovali do hlavního města Řecka Athén. Zde byla prohlídka města, Akropole a hlavně Areopagu, kde téměř před 2000 lety promlouval k Atéňanům sv. Pavel.

Nakonec jsme ještě absolvovali procházku k Athénské Akademii, univerzitě a Řeckému parlamentu se slavnostní výměnou stráže.

Díky Bohu za krásnou pouť!

Marie Šmídová


Vydejte se na nádherné adventní trhy do Berlína!

 
Fotogalerie Fotogalerie
Fotogalerie Poutně-poznávací zájezd na Krétu a do Athén
Poutně-poznávací zájezd na Krétu a do Athén

12.10.2015

Autor: VČ

Počet fotek ve fotogalerii: 56

Fotogalerie Zobrazit fotky Poutně-poznávací zájezd na Krétu a do Athén

 

 

 
Nahoru