23.10.2019, autor: Věra Šimková, kategorie: Poutní zájezdy

Pouť na Kanárské ostrovy

Pouť na Kanárské ostrovy

Před několika dny jsme se vrátili z pouti na Tenerife, z ostrova věčného jara. Přiletěli jsme na několik dní, abychom navštívili významná poutní místa, nádherné kostely a katedrály.

Učarovala nám překrásná příroda, banánovníky, gofie - stromy se žlutými květy, araukárie podobné smrku, pepřovníky, eukalypty, agáve, opuncie, fíkovníky, palmy dračí krev, bugenvilie s červenými a bordovými květy. Do paměti se nám vryla mohutnost Atlantského oceánu, tmavé pláže, i krabi mezi kameny. Fascinující byly pohledy na třetí největší sopku na světě Pico del Teide, která je vysoká 3718 m. Pod ní je astronomická observatoř a měsíční krajina.

S Mons. Janem Vokálem jsme prožívali každodenní mši svatou. Na pouti o nás vzorně pečoval slovenský průvodce Karol Michalovič (CK Awertravel). Zájezd měl perfektně připravený, vždy byl ochoten nám pomoci. Jeho informace se týkaly historie i současnosti, politické situace, sportu i místní flóry.

Ubytováni jsme byli v malebném městečku Puerto de la Cruz nedaleko Atlantiku. První naše zastavení bylo ve městě La Orotava. Jeho velkým svátkem je den Božího těla, kdy místní umělci vytvářejí na Radničním náměstí a v přilehlých ulicích překrásné barevné písčité koberce. Každý z nich je uměleckým dílem. Nachází se zde množství kostelů - El Calvario, sv. Augustin, La Concepción, Santo Domingo, San Chuan.

Druhý den jsme podnikli plavbu na ostrov Gran Canaria a navštívili městečko Teror. Je proslulé starou architekturou a bazilikou Basílica de Nuestra Señora del Pino, což znamená Panna Maria z Borovice. Místní legenda říká, že se tady na borovici zjevila Panna Maria. Bazilika je z roku 1767.

Neděle byla odpočinková. Mohli jsme se vykoupat v komplexu bazénů s mořskou vodou Lago Martianez - jednom z nejkrásnějších aquaparků na světě. Mnozí si vyjeli na okružní cestu kolem sopky Pico del Teide. Lanovka pro silný vítr nahoru nejela. Přesto výlet v "měsíční krajině" se stal nezapomenutelným.

Další den jsme navštívili starobylé město La Laguna, plným jménem San Cristóbal de La Lagunas. Leží ve vnitrozemí ostrova v čarokrásné kopcovité krajině. Bylo založeno roku 1496, do roku 1723 bylo hlavním městem ostrova. Dodnes je druhým nejvýznamnějším městem, po Santa Cruz de Tenerife. La Laguna zůstala důležitým intelektuálním, kulturním a náboženským centrem ostrova. Je tu univerzita San Fernando a sídlo biskupa (krásný biskupský palác). Město je architektonicky velmi zajímavé, najdeme zde celou řadu historických budov ze 17. a 18. stol., sochy, kostely i šlechtické paláce. Historické centrum „Casco Antiquo“ patří do světového dědictví UNESCO. Mezi nejvýznamnější kostely ve městě patří katedrála Nuestra Señora de los Remedios a novorenezanční kostel Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción se zajímavou kamennou věží.

Poslední den jsme se jeli podívat na východní pobřeží Tenerife do Candelarie. Na první pohled nás upoutala krásná bazilika Basílica de Nuestra Seňora de Candelaria na náměstí Plaza de la Patrona de Canaria. V této bazilice se nachází Černá madona, patronka Kanárských ostrovů. Podle legendy v roce 1390 nalezli dva rybáři z guančského kmene zázračnou sochu, kterou vlny vyplavily na břeh. Členové kmene ji umístili do jedné z pobřežních jeskyní a začali sošku uctívat, i když nevěděli, koho představuje. Později na tomto místě postavili Španělé kostel a zasvětili ho Panně Marii. V roce 1826 byl zničen mohutnou přílivovou vlnou a voda smetla i sochu. Nová bazilika pochází z roku 1958 a stojí právě na půdorysu kostela ze 16. století. Ukrývá nádhernou novou sochu Nuestra Seňora de la Candelaria. Dvakrát ročně se za ní vydávají davy poutníků. Pobřeží střeží sochy devíti guančských vládců. Původní obyvatelé jeskyň stojí vedle sebe a do zad jim bijí vlny oceánu.

Pouť skončila, už jen vděčně vzpomínáme. V srdci nám zůstaly chvíle, kdy jsme cítili, že si s druhým rozumíme, že je nám blízký. A to jsou hodnoty, pro které stojí zato žít. Boží království se sneslo mezi nás. Tyto hodnoty je dnes tolik důležité šířit dál. A o toto "naší Veronice" jde především a daří se jí to!

Věra Šimková


P. Jiří Vojtěch Černý: Hodnocení zájezdu na Kanárské ostrovy (video)

 
Fotogalerie Fotogalerie
Fotogalerie Poutně-poznávací a odpočinkový zájezd na Kanárské ostrovy
Poutně-poznávací a odpočinkový zájezd na Kanárské ostrovy

18.10.2019

Tenerife a Gran Canaria

Autor: Veronika Čepelková

Počet fotek ve fotogalerii: 35

Fotogalerie Zobrazit fotky Poutně-poznávací a odpočinkový zájezd na Kanárské ostrovy

 

 

 
Nahoru