09.12.2021, autor: Martin Weisbauer, kategorie: Aktuality

Osamělí senioři a ztráta sil pečujících. Poslouchejte v Dopoledni s Proglasem v pátek 10. 12. 2021 od 9:00

Osamělí senioři a ztráta sil pečujících. Poslouchejte v Dopoledni s Proglasem v pátek 10. 12. 2021 od 9:00

Osamělí senioři a ztráta sil pečujících. Poslouchejte v Dopoledni s Proglasem v pátek 10. 12. 2021 od 9.00!

Nacházíme se v adventní době, která je jistě krásná a má své osobité kouzlo, ale pro některé lidi tomu tak vždy není. Často to bývají senioři, zvláště ti osamělí, kteří již nejsou třeba plně samostatní, ale bývají to, a na to se opravdu málo myslí, překvapivě i lidé, kteří o takovéto seniory doma pečují. Jejich situace je často velmi obtížná jak po stránce fyzické, tak psychické, obzvláště v případech, kdy se nemají s kým vystřídat. A právě doba adventu patří pro obě tyto skupiny lidí k nejtěžším obdobím v roce. Proto jsme se rozhodli věnovat páteční živé vysílání Dopoledne s Proglasem z královéhradeckého studia těmto skupinám lidí a této problematice.

V našem studiu budou dva hosté z Pardubic, oba psychoterapeuté, kteří mají v této oblasti bohaté zkušenosti. Bude to Nikola Joštová, zakladatelka neziskové organizace Bethany - Dům pomoci, která se specializuje na terapeutickou, ale i duchovní a praktickou pomoc seniorům, a to terénním způsobem a dále Petr Čihák, člen České asociace pro psychoterapii.

Budeme si povídat nejen o tom, jaké senioři i lidé o ně pečující řeší nejčastější problémy, co je nejvíce trápí, ale moji hosté se pokusí i poradit, jak krizová období zvládat, jak odlehčit pečujícím a podělí se s námi i o některé příklady z praktického života. Zjistíme zároveň, jaký může mít advent pro tyto lidi duchovní přesah. Také se podíváme na zajímavý kurz pro pečující, který nedávno proběhl v Pardubicích, ale bude mít i další pokračování a který má název ve formě otázky "Jsem pečující, ale mám ještě dost sil?"

Přejeme tedy, zvláště těm, kterých se toto téma jakýmkoli způsobem týká, dobrý a hlavně inspirativní poslech.

Martin Weisbauer

 

 

 

 
Nahoru