10.10.2022, autor: Eva Zálešáková, kategorie: Akce

Ohlédnutí za pobytem pro prarodiče s vnoučaty v Krkonoších

Ohlédnutí za pobytem pro prarodiče s vnoučaty v Krkonoších

Konec prázdnin patřil v Marianu v Janských Lázních také letos Pobytu pro prarodiče s vnoučaty. Diecézní centrum pro seniory Biskupství královéhradeckého uspořádalo letos už jeho 17. ročník.

Sobota, den první …

Účastníci pobytu, který prarodičům umožňuje užít si v Krkonoších báječný týden s vnoučaty prostý všech starostí, se sjíždějí. Mnozí se znají léta, velcí i malí. Objímání a vítání nebere konce.

Neděle …

Sváteční den začíná tradičně, mší v kostele sv. Jana Křtitele. Novogotická stavba v těsném sousedství Mariana byla postavena v letech 1882-85. Zajímavostí je oltářní obraz, jehož autor Adolf Liebscher sám sebe zobrazil jako nemocného poutníka, který se lačně dotýká Janského pramene a prosí, aby mu Bůh na přímluvu sv. Jana dal zdraví duše a těla.

Pondělí …

Naučnou stezku sv. Barbory v Černém Dole bylo nutné oželet, počasí občas udělalo čáru přes rozpočet. Pro zkušené organizátorky žádný problém. Babičky házejí kostkou, děti za vzájemného povzbuzování stoupají schod po schodu až ke kapli ve třetím patře. Po odpoledni plném her je čeká první večer věnovaný biblickým tématům.

Úterý …

Tvořivé dopoledne. Jídelna se změní ve výtvarný ateliér, do práce se pouštějí děti i babičky. Ty hlavně utírají upatlané ruce a sbírají rozsypané perličky. Obrázky z nich patří mezi nejoblíbenější. Po obědě beseda s trvalým jáhnem Andy Loosem. Ke službě je ustanovený v Opočně, ale procestoval velký kus světa. Je také vedoucím Diecézního centra pro rodinu. Že to s dětmi umí, přesvědčuje i na následné bohoslužbě slova v kapli Mariana.

Středa …

Putování za krkonošskými pohádkami Marie Kubátové na Pomezní boudy vede nádhernou krajinou. Děti obdivují pohádkové postavičky vyřezané ze dřeva a prarodiče těm nejmenším čtou pohádky umístěné na dřevěných stojanech. Horský kostelík sv. Petra a Pavla v Dolní Malé Úpě je nejvýše položeným kostelem v České republice.

Čtvrtek …

Volný program. Kdo se rozhodl vyjet lanovkou na Černou Horu (1260 m n. m.), zamířil k nedalekému rašeliništi, které patří mezi vyhledávané turistické cíle. Odměnou pak byl park Kabinka … lezecká stěna, bungee trampolína, šlapací káry, retenční nádrž se šlapadly. A to ještě čeká odpolední turistický vláček. Vyjíždí z kolonády a vysupí až na Modrokamennou boudu. Název dostala podle skalního útvaru Modré kameny nad ní. Modrají se i pusy … zdejším borůvkovým koláčům nelze odolat. Po návratu odpolední mše v kostele sv. Jana Křtitele, opět s P. Petrem Boháčem. Příprava dřeva na táborák a opékání buřtů jako tečka za dalším báječným dnem.

Pátek …

Máme hosta. Přijela Veronika Čepelková, vedoucí Diecézního centra pro seniory. To hradecké, mimochodem, bylo založeno v roce 2005 jako historicky první diecézní centrum pro seniory v ČR. Podporuje aktivní a smysluplné prožívání stáří prostřednictvím různých aktivit jako jsou formační, vzdělávací a duchovní programy pro seniory, formační a vzdělávací programy pro animátory seniorů a dobrovolníky, programy pro manžele v seniorském věku a mezigenerační programy. Odpoledne ještě výlet k farmaparku Mochomůrka a večer karneval aneb super dítka v rytmu diska.

Sobota …

Balíme, loučíme se, děkujeme Ireně, Anežce, přátelskému personálu Mariana za vytvoření rodinného prostředí. Tak zase za rok!!!

Eva Zálešáková

 

 

 

 
Nahoru