30.09.2019 10:00, kategorie: Aktuality

O diecézním setkání seniorů v TV Noe

O diecézním setkání seniorů v TV Noe

Rozhovor pro pořad Živě s Noe s vedoucí Diecézního centra pro seniory Hradec Králové Veronikou Čepelkovou o blížícím se diecézním setkání seniorů.

1. Kdy a kde se uskuteční hlavní akce pro seniory v Královehradecké diecézi? K jaké příležitosti?

Diecézní setkání seniorů se v tomto roce uskuteční v Hradci Králové 1. října, tj. v den, kdy slavíme Světový den seniorů. Se seniory se sejdeme nejprve v kostele Nanebevzetí Panny Marie a poté bude program pokračovat v Novém Adalbertinu. Kostel Panny Marie i Nové Adalbertinum se nachází na Velkém náměstí, nedaleko katedrály Sv. Ducha a biskupské rezidence.

2. Jaké je téma letošního již 14. ročníku? Promítá se nějakým způsobem v programu?

Letošní setkání má velmi zajímavé téma – je jím „Papež František“. Ano, v podstatě celý program souvisí s touto velkou osobností.

3. Na co se mohou senioři těšit? Co je pro účastníky setkání letos připraveno?

Nejprve nás čeká modlitba seniorů za papeže Františka, dále bohoslužba s diecézním biskupem Janem Vokálem, pomocným biskupem Josefem Kajnekem a dalšími kněžími, během níž bude na Svatého otce rovněž vzpomenuto.

Dále všechny přednášky s pozvanými hosty budou mít téma také související s papežem Františkem. Postupně je povedou bývalý velvyslanec ČR ve Vatikánu Pavel Vošalík, teolog a historik Tomáš Petráček a ředitelé Papežských misijních děl manželé Bronislava a Leoš Halbrštátovi.

Celou akci poté zakončí benefiční vystoupení Zuzany Bubílkové a Nathaniela Filipa s názvem Šansony a BUBU fóry, jehož výtěžek podpoří projekty Papežských misijních děl.

Během setkání je taky velmi důležité společné sdílení účastníků – zkrátka to, že senioři mají příležitost setkat se mezi sebou navzájem a sdílet svoje radosti nebo se druhým svěřit se svými starostmi. Pro nás jako organizátory je pak důležité, aby setkání účastníky povzbudilo do dalších dnů života a aby cítili, že nejsou sami, že na ně církev myslí, počítá s nimi a oceňuje jejich životní moudrost a zkušenost.

4. Probíhají tato setkání i v dalších diecézích?

Ano, seniorské diecézko každoročně pořádá taky Centrum pro rodinu a sociální péči v Ostravě. Takže je dobře, že už nejsme jediná diecéze, která toto setkání organizuje. Zároveň věřím, že další diecézka i jinde časem ještě přibydou.

5. Musí se zájemci na setkání přihlásit nebo může přijít kdokoliv? A mohou s sebou senioři vzít např. někoho z rodiny?

Ano, na setkání se zájemci hlásí předem, nicméně pokud by to nestihli, mohou samozřejmě přijít i bez předchozího přihlášení. Organizačně je pro nás však snazší, když se dopředu přihlásí. I když se jedná o akci zaměřenou na seniorský věk, vítáni jsou i další členové rodiny a ostatní zájemci. Všichni mají u nás dveře otevřené!

 

 

 

 
Nahoru