22.07.2021, autor: Věra Šimková, kategorie: Poutní zájezdy

Naše pouť k největšímu italskému jezeru Lago di Garda

Naše pouť k největšímu italskému jezeru Lago di Garda

Opět jsme se vydali s "naší" Veronikou, biskupem Josefem Kajnekem a P. Miroslavem Reifem na pouť do Německa, Itálie a k jezeru Lago di Garda. Průvodcem byl velmi vzdělaný, informacemi sršící Karol Michalovič z CK Awertravel, která zájezd zorganizovala ve spolupráci s Diecézním centrem pro seniory Hradec Králové.

Navštívili jsme Marktl am Inn, rodiště papeže Benedikta XVI. Velkou duchovní silou na nás působilo významné bavorské poutní místo Altötting. Své prosby jsme vypověděli „Černé Matce Boží" v kapli Boží milosti. Dále nás přivítalo malebné jezero Lago di Molveno, koncilní město Trident a poutní místo „míru“ Rovereto. Na kopci se nachází Zvon Míru (22,6 t), nazvaný Maria dolens (Matka trpící). Je vzpomínkou na matky, které v bojích ztratily syny. Zvon byl odlit ze zbraní, kov darovaly všechny země, které se zúčastnily 1. světové války. Zvon zdobí reliéfy, nejznámějším se stal vyrytý výrok papeže Pia XII: „Mírem se nic neztratí, válkou může být ztraceno vše“.

Nejdéle jsme pobývali u největšího italského jezera, nádherného Lago di Garda. Lodí jsme navštívili městečka Limone, Riva del Garda a Malcesine.

Zastavili jsme se v Sotto il Monte, rodišti papeže sv. Jana XXIII., u překrásných jezer Lago di Como (hloubka 410 m) a Lago di Maggiore.

V úchvatném městě Miláně jsme obdivovali Dóm, jeho architekturu, La Scalu, odpočinuli jsme si u pomníku Leonardo da Vinciho. Cestou domů jsme se ještě pomodlili v mariánském poutním místě Montichiari, kde se několikrát zjevila Panna Maria.

Se slzami v očích jsme se postupně rozloučili. Byla to překrásná pouť, plná duchovního působení, výborně připravená. Získali jsme mnoho cenných poznatků, odpočinuli si, vykoupali se v jezeře. Pobyli se "starými známými".

Opět jsme se přesvědčili, že Veronika velmi citlivě volí program tak, aby se mohli zúčastnit i méně zdatní senioři a v dnešní době epidemie nás dobře chrání. Také je velmi důležité, že se už mnozí známe, že vládne mezi námi pohoda a dobrá nálada, že si pomáháme. Každodenní mše svatá, promluvy biskupa Kajneka a naše společné modlitby byly balzámem na naše duše.

Poutě s Centrem pro seniory Královéhradecké diecéze vám vřele doporučuji.

Vděčně Věra Šimková

 

 

 

 
Nahoru