18.10.2023 13:15, autor: Eva Zálešáková, kategorie: Akce

Na 17. diecézní setkání seniorů zavítalo rekordních 250 účastníků

Na 17. diecézní setkání seniorů zavítalo rekordních 250 účastníků

Rekordních 250 účastníků zavítalo na 17. diecézní setkání seniorů. Slavnostní bohoslužbu celebroval biskup Jan Vokál, hostem dopolední besedy byl P. Marián Pospěcha, moderátor TV Noe.

„Od dětství mám rád blízkost seniorů, člověk od nich může mnohé čerpat, přijímat, nahlížet. Díky jim mnohé pochopit a v mnohém se nechat inspirovat. K tomu se často vrací i papež František, když se setkává se seniory. Muž, kterému je 86 let, už velmi dobře ví, o čem hovoří. Notabene, když sám na sobě poznal úděl stáří, kdy člověka opouštějí síly, možnosti a schopnosti. Nebo sv. Jan Pavel II. – Mojžíš naší doby, Mojžíš našich časů. Vám je blízký už tím, že tady v Hradci Králové byl. Psal jsem diplomovou práci na téma: Teologie života u Jana Pavla II. Zabýval se křesťanskou antropologií, hodnotou lidského života, od přirozeného počátku až po přirozený konec. Všechno to, co kázal, také dokázal, a to beze zbytku do posledního dechu a záchvěvu svého srdce. Atlet, pro kterého zdolat hory jedním dechem nebyl žádný problém. Autor řady učení, encyklik, ale také básní. A potom v závěru života, když sám nesl svízele a obtíže spojené s nemocí a věkem, ukázal hodnotu lidského života. I to, jaké to je na kříži.

I v naší rodině bylo relativně hodně zralých lidí a já jsem se v jejich společnosti cítil velice dobře. Zpravidla jsem od nich dostal nějaký pamlsek nebo koláč, to je pravda, ale hlavně patřím ke generaci, která si velice dobře pamatuje, jaké to je sedět někde za pecí a naslouchat tomu, o čem si staří lidé vyprávějí. Jak vzpomínají, sdílejí moudrost života, a to bylo něco tak úchvatného a strhujícího,  domnívám se, že dnešním mladým lidem to chybí. To byla přirozená škola života, kterou oni měli po ruce a ze které mohli čerpat. Mezigenerační vztahy byly úplně jiné, než je zakoušíme a poznáváme, nebo taky nepoznáváme, v dnešní době,“ konstatoval P. Marián Pospěcha.

Odpoledne patřilo Miloni Čepelkovi. 87 let by mu nikdo nevěřil. Rodák z Pohoří u Opočna je stále aktivní básník, tvůrce haiku, prozaik, textař, herec, zpěvák, scenárista, moderátor a cimrmanolog.

„Jedna z chyb současného světa je, domnívám se,“ řekl na 17. diecézním setkání seniorů v Hradci Králové, „že se neumí odpovědně ohlížet, dobré příklady  zachovávat a z nich se poučovat. My vždycky začínáme znova, po každém průšvihu, a zkušenosti pomíjíme. To je špatně. Zkušenosti se mají udržet a podle nich se má člověk chovat. Teď jsem chtěl bejt chytrej, tak mně to odpusťte,“ obrátil se s omluvným úsměvem Miloň Čepelka k publiku. To bylo zajedno v tom, že jsou to slova, která by se měla tesat!

Jestli má stáří i nějaké výhody? „Už bychom měli mít jasno v tom, jestli jsme tady byli k něčemu nebo ne. A jestli jsme tu k něčemu byli, tak už bychom mohli být spokojeni, a nemělo by nám vadit, že jednou budeme muset toto slzavé údolí opustit. Až dosud ho opustili všichni, kdo žili před námi, s tím  se holt nedá nic dělat. Myslím, že člověk by měl s tímhle vědomím žít od chvíle, kdy mu to dojde. Tak po té padesátce, to už se tím člověk pomalu začíná zabývat. Neměli bychom se toho děsit, ale měli bychom to přijmout jako Boží zákon. Nikdo se mu zatím nevyhnul, i když se pokoušeli mnozí. Tedy kromě jednoho člověka, a to byl Boží člověk.“

P. Miloslav Fiala ve svém pozdravu účastníkům 17. diecézního setkání seniorů v Hradci Králové uvedl: „Prosím Pána, aby vás naplnil radostí z vašeho setkání. Neboť on je zde s vámi, aby vás posiloval, upevnil vaši víru, dal vám potřebnou naději a pomohl upevnit vaše vzájemné vztahy doma i ve společnosti. Ježíš slíbil svým učedníkům, a tedy i vám: „Kde jsou dva nebo tři shromážděni v mém jménu, tam jsem já uprostřed nich.“ (Mt 18,20) Zakoušejte tedy jeho blízkost, přemýšlejte o ní, a světlo vyzařující z Ježíšových slov vás bude provázet nejen dnes, ale i další dny vašeho života. Neboť Boží slovo je plné života a síly, proto se jím posilujte a často se k němu vracejte. I papež František nám radí: „Přečtěme si každý den stránku z evangelia, modleme se žalmy, čtěme proroky! Pán je nám vždy blízko i se svou útěchou.“ A dodává: „Pán je věčný, a nikdy neodchází do penze.“

17. diecézní setkání seniorů v Hradci Králové uzavřelo benefiční vystoupení  Heidi Janků. Výtěžek z koncertu, který finančně podpořily Královéhradecký kraj a OSA, pomůže nemocné Janě trpící roztroušenou sklerózou.

Eva Zálešáková


Diecézní setkání seniorů 2023 v TV Noe

 
Fotogalerie Fotogalerie
Fotogalerie Diecézní setkání seniorů 2023
Diecézní setkání seniorů 2023

18.10.2023

Autor: Jiří Bittner

Počet fotek ve fotogalerii: 22

Fotogalerie Zobrazit fotky Diecézní setkání seniorů 2023

 

 

 
Nahoru