13.05.2022 15:50, autor: Marie Šmídová, kategorie: Akce

Kurz psaní ikon byl pro nás velkým přínosem

Kurz psaní ikon byl pro nás velkým přínosem

Ve dnech 22. - 24. dubna 2022 jsme se zúčastnili Kurzu psaní ikon s duchovní obnovou. Kurz vedla s velkou pečlivostí paní Ludmila Adlerová v Hradci Králové v Novém Adalbertinu.

Na začátku nám distančně požehnal P. Sebastian z Cvilína a pak každý den jsme začínali "Modlitbou ikonopisce."

Ikona je vlastně okno do nebe - tak jak my se díváme, tak se na nás dívá i On Ježíš Kristus na nás! Proto se při psaní ikon nemůže u stejného stolu pít ani jíst. Ikony jsme psali na dřevěné desky, které už byly na stolcích připravené. Měli jsme též připravené tři druhy štětců a tužku. Celý proces psaní ikon je dost obtížný a ty tři dny byly i duševně dost namáhavé. Seznámili jsme se i s mícháním barev na paletě a s mícháním pigmentů, které se ředí žloutkem a vinným octem.

Začínali jsme psát ikonu obličejem Ježíše Krista, výsledek byl inkarnát. Pak byly další procedury, např. třikrát prosvětlování, několikrát lazury a další pro mě dříve neznámé pojmy. Svatozář kolem hlavy Ježíše Krista jsme buď vybarvili nebo pokryli plátkovým zlatem. Nakonec jsme ikonu potřeli několikrát šelakem.

Aby byla ikona pravá, musí být požehnána knězem. Nám přišel posvětit ikony P. Petr Zadina z Hradce Králové. Jsem ráda, že jsem se kurzu mohla zúčastnit. Moc děkujeme organizátorkám z biskupství z Centra pro seniory Veronice Čepelkové a Ireně Zbrojové. Kurz byl pro nás velkým přínosem.

Marie Šmídová 

 

 

 

 
Nahoru