05.04.2024, autor: Eva Zálešáková, kategorie: Aktuality

Knižní tip: Vydejte se s Veronikou Čepelkovou po stopách apoštola Pavla na místa známá i neznámá

Knižní tip: Vydejte se s Veronikou Čepelkovou po stopách apoštola Pavla na místa známá i neznámá

Po stopách apoštola Pavla se vydala vedoucí Diecézního centra pro seniory Veronika Čepelková. Publikace, s podtitulem Putování na místa známá i neznámá … aneb dovolená tak trochu jinak, je originálním svědectvím o místech, spojených se jménem apoštola z úsvitu křesťanských dějin. Její nadšení pro sv. Pavla zaznívá nejen z netradičního cestopisu, který je spíše srdcepisem, ale i z veršů, k jejichž napsání ji inspiroval. „S tebou chci jít, s tebou chci plout, sen svůj v život proměnit, modlitbou dýchat a žasnout nad tvými místy, nad činy.“

„Apoštol Pavel je fascinující postavou,“ píše v úvodu Veronika Čepelková a pokračuje ... „Jeho entuziasmus jít a hlásat nejradostnější zvěst všech dob je i výzvou pro mne, pro nás. V jeho stopách putuji už od roku 2009, kdy jsme v roce sv. Pavla organizovali první tematickou cestu – po Římě, a to pěkně dopodrobna. Tento světec začal být víc a víc oblíbeným – nejenom pro mne, nýbrž i pro poutníky, s nimiž jsem navštěvovala mnohá další místa. O poutní cesty po stopách apoštola Pavla, jež od té doby pořádám a jež jsou tak trochu jinou dovolenou, je stále zájem. Je úžasné všechny ta místa nejenom poznávat, ale taky prožívat. Meditovat o mimořádných událostech dotýkajících se Pavlova života i životů všech, které apoštol oslovil. Jeho ústředním tématem nebyl on sám. Byl to ten, který je středem našeho života. Vždy je to i výzva myslet na druhé a modlit se za ně. Na Pavlovu přímluvu. Z těchto míst jdeme ještě dál. Pouť pokračuje v našem každodenním životě. Hlásat evangelium, mít rád druhé – ty okolo nás, i ty, kteří nám zrovna dobře nedělají. Unést život, jak jednou řekl Jan Rybář (autor předmluvy). Unést život se všemi, kteří nás potřebují, unést jej se vším, co přichází, unést jej a spolu směřovat k věčné Lásce. O tom už ví své rybář lidí Jan, o tom ví své apoštol lidí Pavel.“

Čtenáře autorka na třetí největší ostrov ve Středozemním moři Kypr, na nejseverněji položený ostrov v Egejském moři Thassos, také Samos, Kos a další řecké ostrovy, včetně Kréty, podle starořeckých mýtů považované za místo zrození vládce olympských bohů Dia.

Puteoli, to je městečko Pozeuolli v Neapolském zálivu. Před Římem čekají čtenáře dvě setkání na proslulé matce cest Via appia. Malta, to je ostrov, kde jsou vzpomínky na sv. Pavla stále živé. Pobyt apoštola pohanů tam připomínají na několika místech. Jeho stopy lze najít i na chorvatském ostrově Mljetu a na ostrově Kefalonia v Jónském moři. Sicilské Syrakusy, Reggio di Calabria, tradicí dýchající Lefkada, Nikopolis v západním Řecku. Opomenout nelze obsáhlý poznámkový aparát a především jedinečné, emotivní fotografie.

Publikace Po stopách apoštola Pavla není prvotinou Veroniky Čepelkové. Knížečka jejích veršů a jiných textů pro potěchu duše, které autorka sepisovala od svého mládí, vyšla ve druhém, rozšířené vydání v roce 2022. Z další tvorby ráda připomínám publikaci Stáří v Bibli nebo Stáří jako inspirace k aktivitě.

Píše-li: „S tebou chci jít, s tebou chci plout, po souši i po mořské hladině, s tebou jít, s tebou plout, na břehy víry, na místa pokoje,“ jsou její slova stejně autentická jako její putování po stopách apoštola Pavla.

„Místa, o kterých píšu, jsem osobně prozkoumala. Je to jeden z mých největších koníčků. Současně je to putování na krásná a hluboká místa, inspirující ke vzpomínání na druhé,“ řekla při březnové prezentaci knihy, kterou vydalo nakladatelství Flétna, Veronika Čepelková.

Eva Zálešáková

Anotace

Je‑li nám blízké cestování a postava apoštola Pavla z Tarsu, máme důvod k bližšímu poznávání Středomoří po stopách jeho misijních cest. Veronika Čepelková je známou popularizátorkou a vedoucí zájezdů po křesťanských poutních místech včetně těch biblických. Nechme se vtáhnout do jedinečné atmosféry míst známých i méně známých, která autorka osobně prozkoumala, kde se prolínají časy antických ruin a křesťanských chrámů s poutní a turistickou přítomností.

  • ISBN: 978-80-88068-88-4
  • Měkká vazba s přehnutými klopami, 145x210 mm, 160 stran křídového papíru, výpravné obrazové provedení
  • Vychází v nakladatelství Flétna ve spolupráci s Diecézním centrem pro seniory Hradec Králové (2024)
  • Doporučená cena: 250 Kč

Knihu je možné si se slevou zakoupit na akcích Diecézního centra pro seniory nebo si ji objednat a po předchozí domluvě vyzvednout v Diecézním centrum pro seniory v Hradci Králové. Je také možné ji zaslat na adresu přes Zásilkovnu (k ceně bude připočteno poštovné).

Jejím zakoupením v Diecézním centru pro seniory podpoříte pastoraci seniorů.

Kontakt pro objednávky: Diecézní centrum pro seniory, e-mail: dcs@bihk.cz, tel.: 737 215 328, 734 435 360, 495 063 661, www.apostolpavel.cz

 
Ke stažení Ke stažení

 

 

 
Nahoru