07.06.2024, kategorie: Ostatní

Knižní tip: Vesnice roku

Knižní tip: Vesnice roku

Naše kamarádka, píšící pod pseudonymem Iris Herman, kterou můžete znát již z dřívějška ze stránek Simeon.cz nebo z několika našich výletů, kterých se zúčastnila, případně již jako autorku knihy poezie – Na křídlech motýla, Na křídlech vážky, vydala na začátku letošního roku svou druhou knihu. Tentokráte jde o humoristický román Vesnice roku.

Tuto knihu stejně jako předchozí věnovala pro benefiční účely.

Tentokráte kočičím depozitům – Kočičí naděje, které působí v Hradci Králové, Pardubicích, Sezemicích, Chrudimi, Hronově, Ronově nad Doubravou, v Praze Bohnicích.

Tyto depozita se starají o zatoulané, nechtěné a nemocné kočky bez domova.

Celá částka z prodeje knih půjde na provoz těchto depozit.

Knihu lze zakoupit přes internetové stránky www.kocicinadeje.cz, kde také můžete získat další informace o provozech a pomoci kočičím depozitům.

Předmluva

Zdravím Tě milý čtenáři. V rukou držíš knihu, můj pokus o humoristický příběh. Hned v úvodu se Ti přiznávám, že je napsána hovorovou až nespisovnou mluvou, místy jsou užity i ne zrovna vhodné výrazy, které ale přesto denně užíváme. Protože tak to občas život přináší. A tak zvaž, komu ji budeš nechávat číst.

Inspiraci na tuto knihu jsem načerpala jeden dubnový podvečer, tuším že bylo 30., kdy jsem capěla v podřepu se začerněnou tváří, co by strašidlo, za vyvýšeninou našeho hlubokého úvozu a s pytlem čekala na děti procházející stezku odvahy. Jak jsi jistě tedy pochopil, naše zastupitelstvo obce i moji sousedé z vesnice jsou obdobně zapálení do nejrůznějších aktivit pro děti a veřejnost, obdobně jako ti z knihy. Tyto aktivity se pak u nás mezi veřejnosti těší velké oblibě.

Musím Ti, milý čtenáři, prozradit, že ačkoliv jde o fiktivní příběh, některé z situace se opravdu staly. Které to byly – neprozradím. Nechám to na tvé fantazii.

Chci Ti ještě říci, že mým cílem nebylo napsat seriózní úspěšnou beletrii, ale příběh, který pobaví. A tak pokud jsi se alespoň trochu zasmál a trochu jsem Ti zvedla náladu, cíle jsem dosáhla.

No a teď trochu toho z toho úřednického šimla. Jména obcí i postav jsou smyšlená. Pokud tedy náhodou narazíš na někoho, kdo má jméno uvedené v této knize, tak jej s ní nekonfrontuj.

Iris Herman

 
Ke stažení Ke stažení
 
Nahoru