04.10.2018, autor: Anna Matoušková, kategorie: Aktuality

Jak se plní sny: Zájezd do Mariazell, Laa an der Thaya, Třebíče, Křižanova a na Vranovskou přehradu

Jak se plní sny: Zájezd do Mariazell, Laa an der Thaya, Třebíče, Křižanova a na Vranovskou přehradu

Sny se mají plnit o vánocích, mně se splnil sen podívat se do Mariazell, největšího poutního místa Rakouska a jednu z nejvýznamnějších mariánských svatyní střední Evropy a města ležícího v rakouské spolkové republice Štýrsko v září letošního s roku s diecézí Hradec Králové.

Podle pramenů, město bylo založeno 21. prosince 1157, v této době byla donesena socha Panny Marie mnichem Magnusem z benediktinského kláštera Svatého Lambrechta, kolem roku 1200 byl vybudován první kostel. V roce 1370 daroval král Ludvík Veliký, jako poděkování za vítězství nad náboženskými odpůrci města Mariazell z východu , Kapli milosti. Období baroka, znamená pro Mariazell nový rozkvět. Město se stává hlavním poutním místem Podunajské monarchie. Gotický chrám, který do té doby sloužil věřícím, již nestačí přívalu poutníků, a tak opat Benedikt Pierin provedl v letech (1644-1683) velkou a honosnou přestavbu. Z této doby pochází dnešní podoba poutní baziliky, která byla v minulosti cílem mnoha českých a moravských poutníků, není tedy divu, že mnozí z našich účastníků i nyní byli v Mariazell po několikáté. Možnost prožít zde výklad v češtině, mši sv. s Otcem Janem Kunertem, načerpat duchovní posilu, to vše v krásné alpské krajině, je nezapomenutelné.

Mariazell, byl první cíl naší cesty ve dnech 21. - 23. 9. 2018. Na ubytování jsme se vrátili z Rakouska zpět do Čech v blízkosti Vranovské přehrady. Ráno nás čekaly rakouské termály Laa an der Thaya. Nebylo překvapením slyšet češtinu v bazénu, při cvičení, ve vířivce, či na kávičce, z Moravy jezdí návštěvníci pravidelně.

Poslední den nás přivítala Třebíč. Židovská čtvrť (UNESCO) a historie tohoto národa v podání zaníceného a znalého studenta gymnázia, bylo obsažné z období nacismu a počátku komunismu, místy i napínavé, např. v případě navrácení se Třebíčské thóry. V současné době ve městě žije pouze jedna židovská rodina.

Následná zastávka Křižanov, místo narození sv. Zdislavy, legendy mezi českými světci, ochránkyní rodiny. Díky tomuto postu, sochař Otmar Oliva vytvořil výstižný, téměř monumentální památník na náměstí Křižanova, který jsme shlédli po mši sv. v kostele. Do dění v minulosti a současnosti nás poutavě „zasvětila“ místní rodačka, která má podíl i zviditelnění sv. Zdislavy a Křižanova.

Čekal nás návrat domů se zastávkami po cestě až do Hradce Králové, kdy postupně opouštěli společenství v autobusu vystupující spolucestující. Nejdříve ale patřil potlesk organizátorce zájezdu Veronice Čepelkové, knězi Janu Kunertovi a řidiči autobusu panu Lubošovi.

Anna Matoušková

 

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru