17.03.2020, autor: Veronika Čepelková, kategorie: Ostatní

Jak se chránit před koronavirem

Jak se chránit před koronavirem
Rady nejen seniorům

RADY NEJEN SENIORŮM – JAK SE CHRÁNIT PŘED KORONAVIREM

 

MYJTE SI RUCE

Myjte si často a důkladně ruce mýdlem po dobu až 40 sekund, případně použijte dezinfekční prostředek. Nedotýkejte se očí, nosu a úst neumytýma rukama.

OBJEDNEJTE SI DOVOZ POTRAVIN AŽ DO DOMU

Potraviny si můžete objednat přes internet prostřednictvím www.rohlik.cz. Provozovatel tohoto webu nabízí pro seniory a držitele ZTP roznáškové služby zdarma (kde všude tuto službu poskytuje, zjistíte přímo na webu). Možnost objednání a dovoz potravin (i do menších měst) nabízí také společnost Tesco na webu https://nakup.itesco.cz/. Pokud jste v domácnosti sami a nevíte si s nákupem rady, požádejte telefonicky ostatní členy rodiny anebo přátele, aby vám s objednávkou pomohli. Upřednostňujte nákup balených potravin.

NEŽ NAVŠTÍVÍTE LÉKAŘE, NEJDŘÍVE MU ZAVOLEJTE

Návštěvu lékaře projednejte předem telefonicky z důvodu minimalizování kontaktu s ostatními lidmi ve zdravotnických zařízeních. Telefonní kontakt na lékaře mějte vždy po ruce.

JEZTE VITAMÍNY

Jezte dostatek vitamínů, zvyšte příjem tekutin.

POUŽÍVEJTE ROUŠKU

V případě nezbytného kontaktu s lidmi používejte ochrannou roušku. Pokud ji nemáte nebo nemůžete sehnat, zkuste si vyrobit provizorní z bavlněné tkaniny. Je to lepší, než nic. Nezapomeňte udržovat od ostatních odstup a nikomu nepodávejte ruce.

UDRŽUJTE SE V PSYCHICKÉ POHODĚ

Pokud je to možné, zbytečně se nestresujte. Pokuste se dostatečně spát, čtěte knihy, sledujte v TV a poslouchejte v rádiu pořady, které přinášejí dobré zprávy a povzbuzení (například TV Noe, která v současné době vysílá každý den mši sv. nebo Radio Proglas), volejte si s rodinou a přáteli, věnujte se doma koníčkům.

SLEDUJTE SVŮJ ZDRAVOTNÍ STAV

V případě zhoršujícího se stavu, vážných zdravotních problémů či ohrožení života volejte na linky 155 nebo 112 (uložte si do telefonu). Máte-li dotaz ke koronaviru, kontaktujte novou informační linku 1212.

PORADENSKÁ LINKA PRO OSAMĚLÉ A NEMOCNÉ SENIORY

Diecézní centrum pro seniory zřídilo pro osamělé a nemocné seniory poradenskou linku. V případě potřeby nás můžete kontaktovat v pracovní dny (od 9:00 do 17:00) na číslech 737 215 328 nebo 734 435 360. Budeme se snažit vám poradit, resp. nasměrovat vás dál na kompetentní místa či osoby.


Všichni si přejeme, aby se situace v dohledné době uklidnila, nicméně může to i nějaký čas trvat. Proto je nyní důležité dodržovat nejen výše uvedené rady a pravidla, ale také a především respektovat aktuální nařízení a doporučení vydaná Vládou ČR.

 

V neposlední řadě se pak modleme za ukončení šíření koronaviru každý den ve 20:00 nebo kdykoliv je to možné. Mysleme rovněž na nemocné, trpící, oběti koronaviru, lékaře, zdravotníky, lékárníky, prodavače a všechny, kteří v této těžké době pomáhají druhým. Obracejme se k Bohu, Panně Marii a nebeským pomocníkům o pomoc s důvěrou a nadějí!

Veronika Čepelková,

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové

 

 

 

 
Nahoru