22.03.2020, autor: Karel Voplakal, kategorie: Ostatní

Jak předcházet nákaze

Jak předcházet nákaze

Milí senioři, tak včera nám oficiálně začalo jaro! Chodíváte aspoň na chvilku ven na sluníčko, maskováni předpisovou rouškou, anebo se raději držíte pouze doma?

Ještě před dvěma týdny se o koronaviru na internetu dost vtipkovalo, ale teď už to snad nikoho ani nenapadne; už opravdu přechází každá legrace. Místo vtipů dnes kolují různé dobře míněné rady a návody, jak předcházet nákaze - mimo jiné tento:

Prevence chřipky

Dr. Vinay Goyal, specialista v oboru, říká:

Jedinými místy vstupu (viru do organizmu) jsou nosní dírky a ústa/krk.

Při takovéto globální epidemii je téměř nemožné vyhnout se styku s virem H1N1 navzdory veškeré obezřetnosti. Kontakt s virem není takovým problémem, jako je jeho šíření.

Dokud jste ještě zdraví a neprojevují se symptomy infekce virem H1N1, abyste zabránili jeho šíření, zhoršení symptomů a rozvinutí sekundární infekce, existují jednoduché kroky, které můžete provádět, a které nejsou dostatečně v oficiální komunikaci vyzdviženy (namísto soustředění se na zásobení vakcínami):

1. Časté mytí rukou.

2. "Ruce pryč z obličeje". Odolejte pokušení dotýkat se jakékoli části obličeje (pokud nechcete jíst, mýt se, atd.)

3. Kloktejte 2x denně teplou slanou vodou (používejte Listerin, pokud nedůvěřujete slané vodě). Viru H1N1 to trvá přibližně 2-3 dny po první infekci v krku nebo nosních dutinách, aby se šířil a ukázaly se charakteristické symptomy. Jednoduché kloktání zabraňuje šíření viru.

Svým způsobem má kloktání slanou vodou stejný efekt na zdravého jedince, jako má vakcína na infikovaného. Nepodceňte tento jednoduchý, levný a mocný preventivní způsob.

4. Tak jako v bodu 3, čistěte si nosní dírky teplou slanou vodou alespoň 1x denně.

Ne každý umí tyto velice vhodné jogové praktiky - čistit si nosní dutiny, ale pořádně se 1x za den vysmrkat a vyčistit nosní dírky tampónky namočenými v teplé slané vodě.

5. Posilujte imunitu potravinami bohatými na vitamín C. Pokud je musíte nahradit tabletami, ujistěte se, že obsahují zinek, který napomáhá vstřebávání vitamínu C.

6. Pijte tolik teplých nápojů, kolik jen můžete - čaj, kávu, atd. Pití teplých nápojů má stejný účinek jako kloktání, ale v opačném směru. Vymývají šířící se virus z krku do žaludku, kde nemůže virus přežít, šířit se, ani nijak škodit.

K zvýrazněnému bodu ad 2) „ruce pryč z obličeje“ mám jednu úsměvnou vzpomínku, už hodně starou, o niž se chci s vámi podělit: svého času (někdy v sedmdesátých letech), kdy ještě dávno neexistovaly xeroxové kopírky, se při kancelářském množení spisů užíval poměrně drahý a navíc velmi přísně sledovaný cyklostyl (policejně sledovaný proto, aby nebyl „zneužit protistátními živly k šíření nelegálních protistátních tiskovin“). Kromě něj se užívala méně výkonná, ale zato levnější „ormigová metoda“ s použitím speciálních intenzivně modrofialově barvících kopírovacích blan či kopíráků. Vzpomínáte si snad také, jak se člověk od toho snadno umazal, ale jak obtížně to šlo z rukou umýt? Tehdy mnozí „kancelářští lidé“ chodili s modrofialovými flíčky v obličeji (jako by je „maléreček vymaloval“ - anebo jakoby je někdo v noci přepadl a „zmodřicoval“), což byl jasný důkaz toho, jak často si člověk mimoděk každou chvíli sahá na obličej - aby se tu na tváři, tu na nose či na čele trošku pošimral či podrbal (což je ovšem společenské – a nyní i zdravotní „faux-pas“). Zabránit tomuto náhodnému a dost častému sahání si na obličej by mohla snad jen „svírací kazajka“, anebo legendární „železná maska“ údajně kdysi užívaná u pařížského dvora, anebo nějaká kukla kryjící celý obličej - třeba taková, jakou používá zločinecká „galérka“ při svých kriminálních aktivitách).

Myslím, že i vám to nucené pobývání doma připadá už nějak dlouhé, ale kdopak ví, na jak dlouho se to ještě protáhne… Dříve, když jsem někde četl, že někomu bylo za nějaký trestný čin uloženo domácí vězení, zdálo se mi to spíš jako symbolický než skutečný trest; teď už si to ovšem nemyslím...

Na svátek sv. Josef, pěstouna Páně jsme sledovali polední televizní přenos prosebné bohoslužby za zastavení koronavirové pohromy z právě zrestaurované, novotou zářící staroboleslavské poutní baziliky Panny Marie - známé dominanty města. Před liduprázdným chrámem celebroval pražský světicí biskup Zdeněk Wasserbauer. Možná jste mši také sledovali, ale pokud vám to ušlo, doporučuji najít si záznam v archivu TV Noe - hlavně kvůli velmi pěknému a aktuálnímu kázání. Současně moc doporučuji připojit se co nejčastěji k televizí či rozhlasem vysílaným bohoslužbám, zejména na Radiu Proglas a na televizi Noe - o nedělích i všedních dnech.

Pro web Simeon zapsal Karel Voplakal (21. 3. 2020)

 

 

 

 
Nahoru