28.11.2022, autor: Věra Šimková, kategorie: Akce

Jabkancová pouť v České Třebové

Jabkancová pouť v České Třebové
Příspěvek obsahuje také recept

V České Třebové se pod Rotundou sv. Kateřiny každoročně koná tzv. Jabkancová pouť. Letos to bylo 19. listopadu. Uličkou se stánky, kde si můžeme pro zahřátí koupit svařák nebo horkou medovinu, dojdeme pod kostelíčkem k malovanému domku. V něm zkušené kuchařky už od časného rána pečou jabkance.

A co to je? No přece bramborové placky s tvarohem. V našem kraji se totiž bramborám říkají "jabka". V mnoha domácnostech se tento den jabkance také pečou.

Odpoledne se teplé jabkance, pocukrované a s máslem, prodávají poutníkům. K tomu vyhrává místní kapela, ochotníci hrají humorné scénky a vyprávějí vtipy. Ohřát se můžeme v nedaleké hospůdce.

Rotunda sv. Kateřiny je tento den otevřena k prohlídce. Je jedinou románskou stavbou dochovanou ve východních Čechách. Pozdně románská kaple byla postavena v 1. polovině 13. století. V 16. století získala polodřevěnou zvonici. Každé úterý se zde koná mše svatá.

Přijeďte se do České Třebové podívat. A nezapomeňte na "naši" Jabkancovou pouť.

Recept na jabkance:

Uvaříme hrnec brambor ve slupce. Vlahé oloupeme a umeleme na robotu (jako sekanou). Dříve se brambory utloukly tloučkem v dřevěných necičkách ... kde je jim však konec?

Na vále z bramborové hmoty uděláme váleček (tvaru a velikosti houskového knedlíku). Oválíme ho v hladké mouce. Do brambor mouka a nic nepřijde!

Váleček krájíme napříč. Rozválíme kolečko o průměru asi 13 cm. Potřeme ho tvarohem

(umíchaným s cukrem a vajíčkem). Kolečko přehneme a pečeme na kamnech (na el. sporáku nebo na tálu na plyn.sporáku) po obou stranách.

Upečené jabkance vrstvíme do mísy, promazáváme máslem. Podáváme na talířku teplé a pocukrované, můžeme pokapat ještě máslem.

Věra Šimková


 

 

 

 
Nahoru