21.08.2018 [úterý] - 26.08.2018 [neděle], zveřejněno: 21.08.2018, kategorie: Akce

Františkánská lesní stezka ke světovému Dni modliteb za péči o Stvoření v Hradci Králové

Františkánská lesní stezka ke světovému Dni modliteb za péči o Stvoření v Hradci Králové

Na druhý ročník Františkánské lesní stezky ke světovému Dni modliteb za péči o Stvoření, která proběhne 1. září letošního roku, zve opět všechny zájemce Místní bratrské společenství Sekulárního řádu sv. Františka v Hradci Králové.

Papež František ve třetím roce svého pontifikátu přichází s revoluční encyklikou Laudato si, která je zaměřena na životní prostředí, na naši odpovědnost vůči planetě Zemi a životu na ní. V roce 2015 pak přidává katolickou církev ke Světovému dni modlitby za ochranu Stvoření, který slaví křesťanské církve vždy 1. září. To byl také důvod, proč Místní bratrské společenství Sekulárního řádu sv. Františka v Hradci Králové zorganizovalo poprvé loni pro veřejnost pochod s názvem „Františkánská lesní stezka ke světovému Dni modliteb za péči o Stvoření“. Pro značný zájem stezka pokračuje letos druhým ročníkem a akce se tak stává pomalu tradicí.

Pouť započne, stejně jako loni, mší svatou v kostele sv. Jiří v Býšti nedaleko Hradce Králové v 9 hodin. Otec Tomáš Kvasnička při ní udělí rovněž požehnání všem poutníkům. Poté se poutníci vydají hradeckými lesy po naučné stezce Koliba do Hradce Králové. Stezku vybudoval podnik Lesy České republiky a má 15 zastavení s pěknými informačními tabulemi. Účastníci však nezůstanou jen u nich, ale na každém zastavení si budou moci vyslechnout krátkou myšlenku z encykliky Laudato si a z dalších pramenů, k tématu Stvoření, péče o životní prostředí a ochrany přírody. V lesním tichu budou poutníci odkrývat zajímavé souvislosti mezi ekologií, křesťanskou vírou a františkánským přístupem ke Stvoření a přírodě.

Celá trasa měří asi 10 km a v závěru, u rybníku Biřička na Novém Hradci Králové, nebude chybět Chvalozpěv Stvoření, jehož autorem nebyl nikdo jiný než sv. František z Assisi a podle něhož pojmenoval také papež František svou encykliku Laudato si (v překl. „Pochválen buď“).

 

Lesni stezka

 

 

 

 
Nahoru