19.12.2023, autor: Karel Voplakal, kategorie: Aktuality

Diecézní centrum pro seniory v Hradci Králové jubiluje

Diecézní centrum pro seniory v Hradci Králové jubiluje

Zdá se to neuvěřitelné, že už uplynulo celých dvacet let od založení Diecézního centra pro seniory Královéhradecké diecéze. Můžeme zodpovědně říci, že by nebylo tohoto záslužného Centra, kdyby se mu hned od počátku nadšeně, plně, celou duší,  vytrvale a systematicky nevěnovala jeho oblíbená vedoucí, nám všem blízká Veronika Čepelková.

Veroniku jsme poznali jako ještě velmi mladou sympatickou dívku při poutním zájezdu do Svaté země v roce 2004. To jsme ovšem ještě nevěděli nic o existenci seniorského Centra v Hradci Králové, ani o tom, že ona už téměř rok stojí v jeho čele. Od tohoto prvního setkání jsme se spřátelili. Sledovali jsme pak se sympatiemi její teologická studia při zaměstnání, byli jsme na její bakalářské a za pár let pak i na magisterské promoci. Měli jsme všichni radost, když pak Verunka při plném pracovním vytížení dál úspěšně pokračovala ve studiu a dosáhla doktorátu.

Pod jejím vedením Diecézní centrum pro "dříve narozené" získávalo stále větší oblibu, nové a nové příznivce a klienty: lidé si uvědomovali a oceňovali, jak neúnavně se Veronika o ně stará, jak pro seniory už mnoho let s plným nasazením spolehlivě zajišťuje různé akce: bezchybně fungující náročné poutní zájezdy tuzemské i zahraniční s duchovním doprovodem; v exercičním domě Marianum v Janských Lázních i jinde organizuje a zajišťuje seniorské duchovní obnovy pod vedením zkušených kněží, pravidelná manželská setkání, oblíbené prázdninové pobyty prarodičů s vnoučaty, naučné přednášky a besedy se zajímavými lidmi, kteří mají co říci, zajišťuje koncerty a další kulturní, duchovní i kombinované duchovně-odpočinkové akce. Pozoruhodná je také Veroničina vlastní literární činnost i její zasloužilá aktivita vydavatelská: dlouhodobě je hlavní redaktorkou oblíbeného webového časopisu (nejen) pro seniory www.Simeon.cz. To vše zvládá energicky, ale přátelským milým způsobem. 

Bez nadsázky lze říci: bez Veroniky a úzkého kroužku jejích diecézních spolupracovnic by Diecézní seniorské centrum asi nevzniklo a docela jistě by nevydrželo dlouhodobě fungovat. Jestliže si nyní budeme připomínáme a slavíme už dvacáté jubileum jeho úspěšné a prospěšné existence, měli bychom blahopřát především té, která se o jeho vznik zasloužila a na jejíchž bedrech po celou dobu spočívá náročná náplň jeho bohaté činnosti.

Pro web Simeon zapsal Karel Voplakal

 

 

 

Banner zájezdu Korfu a Albánie

 
Nahoru