18.01.2024, autor: Eva Zálešáková, kategorie: Akce

Diecézní centrum pro seniory představuje program na rok 2024

Diecézní centrum pro seniory představuje program na rok 2024

Letošní program Diecézního centra pro seniory zahájí březnové pokračování Akademie pro aktivní třetí věk. V doprovodu P. Jiřího Vojtěcha Černého budou účastníci už podruhé putovat Svatou zemí po stopách Ježíšových. Vzhledem k tomu, že otec Jiří byl ve válkou sužované zemi jako duchovní doprovod poprvé v roce 1996, bude to cestování jistě nadmíru autentické.

V dubnu čeká seniory novinka. Poutně-poznávací zájezd do Beskyd s návštěvou mariánského poutního místa Turzovka-Živčáková. Program slibuje návštěvu oblíbeného Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, výšlap na nejznámější beskydskou horu Radhošť, procházky v okolí krásných Pusteven, kde budou poutníci ubytováni, zastávku ve Frenštátu pod Radhoštěm a v malebných podhorských Velkých Karlovicích. Do známého valašského poutního místa Zašová a „slovenských Lurd“ - na poutní místo Turzovka se s nimi v posledním dubnovém týdnu vydá jako duchovní doprovod Mons. Pavel Rousek, biskupský vikář pro diakonii. Akce je aktuálně plně obsazena.

Novinkou je také májový zájezd do Toskánska s pobytem na ostrově Elba, už dnes plně obsazený. Jeho účastníci uvidí Florencii, úchvatné hlavní město Toskánska Sienu, rodiště světice Kateřiny Sienské, Pisu s její proslulou šikmou věží, město Lucca, kde historie vydává své svědectví na každém rohu, nebo San Gimignano - magické město v samém srdci Toskánska. Chybět nebude putování po starobylé poutní cestě Via Francigena, ochutnávka místního vynikajícího vína Chianti a jako bonus pobyt na krásné Elbě. Nám, na které se letos nedostalo, nezbývá než závidět.

Bohaté zážitky duchovní i cestovatelské určitě přinese Svatojakubská pěší pouť do Santiaga de Compostela s návštěvou Lurd, Garabandalu a Porta, připravená na konec května. Na start oblíbené francouzské královské cesty se senioři přepraví letecky. Putovat budou sice minimálně 100 km, ale bez nutnosti nosit velká zavazadla, k dispozici jim bude po celou dobu luxusní autobus. Společně navštíví také světoznámé francouzské poutní místo Lurdy a pozoruhodné španělské poutní místo Garabandal. Třešničkou na dortu bude pro ty, kdo se přihlásili včas, prohlídka portugalského města vína – Porta.

Neméně bohatý je červen. Zájezd do Slovenského ráje zahrnuje starobylé dřevěné kostely v Gemeru, poutní místo Litmanová a termální lázně Vrbov, to je první nabídka. Cestu k oblíbeným sousedům vystřídá letecký zájezd do Irska a Severního Irska. Putování po stopách sv. Patrika a dalších světců, úžasná historická města, přírodní krásy, Dublin a Belfast.

Prázdniny, to jsou osvědčené pobyty pro prarodiče s vnoučaty, letos pro velký zájem ve dvou turnusech. První začne v den, kdy sv. Markéta hodí srp do žita - 13. července. Druhý třígenerační pobyt přivítají v Marianu v Janských Lázních   17. srpna.

Kdo raději vycestuje, může uvažovat o poutně-poznávacím zájezdu do Tyrolska na přelomu srpna a září, kdy se senioři také znovu vrátí do krkonošského Mariana. Manželé Klimešovi pro ně chystají už tradiční manželské setkání seniorů.

Rovněž duchovně-odpočinkový zájezd do Medjugorje s pobytem u moře na chorvatském poloostrově Pelješac má zářijový termín. Zda dojde i na lodní výlet na úchvatný Mljet, to se teprve uvidí.

A potom už hlavní akce roku - Diecézní setkání seniorů. Loni se ho zúčastnil rekordní počet 250 seniorů! Zajímavý program slibuje i setkání letošní, raději si už dnes zapište do svých diářů datum 26. 9.2024.

Následovat bude poutně-poznávací a relaxační zájezd na řecký ostrov Korfu a do Albánie. Po jarní duchovní obnově s P. Jiřím Vojtěchem Černým budou exercitátory v Janských Lázních P. Dmytro Romanovský v říjnu a P. Jan Linhart v listopadu. Tradiční Adventní setkání seniorů a pokračování Akademie pro aktivní třetí věk v prosinci letošní program DCS uzavřou.

Připraveny jsou ale i další aktivity. Mezigenerační projekt "Zeptej se motýla ..." spojuje Diecézní centrum pro seniory a Církevní základní školu v Hradci Králové. Po mezigenerační mši budou opět senioři u malého občerstvení vážně i nevážně vyprávět dětem.

Zapomenout nelze ani na duchovní pobyt pro animátory seniorů a svatojakubskou pěší pouť za mír po východočeské trase, konanou etapově v průběhu roku. Samozřejmostí jsou modlitby seniorů za mír a SOS modlitby. První letošní setkání v kapli sv. Vojtěcha v Novém Adalbertinu pamatovalo i na oběti útoku na Filozofické fakultě a jejich blízké.  

Ostatní aktivity doplňuje DCS v průběhu roku. Přihlášky a informace: Diecézní centrum pro seniory, Velké nám. 32, 500 03 Hradec Králové, tel.: 737 215 328, 734 435 360, e-mail: dcs@bihk.cz

Diecézní centrum pro seniory děkuje všem za dosavadní přízeň, těší se na další společné aktivity a přeje nejen seniorům všechno nejlepší, především pevné zdraví, po celý rok!

Eva Zálešáková

 

 

 

 
Nahoru