02.12.2016, autor: Anna Matoušková, kategorie: Akce

Deštné nás opět přivolá

Deštné nás opět přivolá

Se známými jsme zavítali do Deštného v Orlických horách. Po sněhu ani památky, vesnice spala podzimním dojmem, všude smutno, penziony bez návštěvníků, sportovní areál pustý, otevřený pouze jeden obchůdek, veselo se optimisticky ozývalo pouze ze základní školy a právem. Pokud sněhová pokrývka obestře zdejší kopce, milovníci zimních sportů neváhají, zaplní většinu nabízeného ubytování se všemi nabízenými službami včetně bazénu, vířivek, saun, radostno a veselo je určitě  všude. V penzionu jsme měli popsané vše, včetně dokonalé obsluhy! Půjčovna lyžařského vybavení, lanovky a zimní areál je toho také dokladem. K takové představě nepotřebujeme ani moc fantazie, nové stavby v podobě roubenek stále rozšiřují teritorium této lyžařské oblasti.

My jsme si vystačili s pěšími procházkami po okolí, křížová cesta vyprofilovaná v terénu, pozůstatek po zdejších německých usedlících, připomněla smutné období naší historie. Hřbitov kolem kostela i s německými jmény na pomnících, byl toho také dokladem. V opraveném kostele se zajímavým interiérem jsme se s místními pomodlili podvečerní růženec. Měli jsme štěstí potkat se zde s P. Jiřím Vojtěchem Černým, knězem s reálným pohledem na současnost a evangelizační schopností.

Ve větvení se ulic Deštného, jsme objevili „Ateliér Zvonaře a Hrníčky“, keramickou dílnu, kde také odlévají zvonky a sestavují zvonkohry. V určenou hodinu si můžete lidové písničky před obchůdkem vyslechnout a případně výrobky si uvnitř zakoupit. Momentálně zdobí keramické betlémy, andělíčky a další vánoční motivy.

Mám dojem, že mnohé z nás až nachumelí Deštné opět přivolá.

Anna Matoušková

Foto: Marie Šmídová

 

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru