16.06.2015 12:00, autor: Anna Matoušková, kategorie: Aktuality

Bohatý týden v Litomyšli

Bohatý týden v Litomyšli

V letošním roce 6. června jsme oslavili 50 let od maturity tehdy na SVVŠ, nyní gymnáziu.  Z obou tříd se nás sešlo nečekaně mnoho, viz foto se Smetanou a pohledem na náměstí za zády. Plánování začalo již v lednu, dohodnout termín, místo konání, však to znáte a to jsme netušili, že to bude týden v mnoha ohledech významný.

Krom našeho jubilea, začínal další ročník Smetanova Litomyšl, kde kromě bohatého programu bude uvedena opera o naději, lásce a síle oběti NOC PLNÁ SVĚTLA od nám známého Zdeňka Pololáníka, autora hymny k Národnímu eucharistickému kongresu, 21. června přijede do Litomyšle John Debney , autor hudby k filmu Mela Gibsona „Umučení Krista“, za kterou získal Oskara. K tematickému výběru patří i středa 1. července, kdy bude uvedeno hudebně-taneční představení v rekonstruovaném, krásném,  piaristickém chrámu Nalezení sv. Kříže „Vyvolený“ který bude natáčet TV Noe, během září uvede pro své diváky.

Další bonbonek tohoto týdne bylo v přírodním prostředí za Litomyšlí svěcení, slavnostní žehnání sochy sv. Anežky České 11. června, příznačně se narodila roku 1211. Sochu posvětil kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský a primas český za účasti starosty města Radomila Kašpara, P. Františka Beneše vikáře, prof. Petra Piťhy, Mons. Josefa Sochy, generálního vikáře DKH a světícího biskupa DHK Kajneka, ředitele hořické školy, kterou vytvořili její žáci. To vše za přivítání zástupce občanského sdružení DVĚ LÍPY Pavla Severy, který vše inicioval. Sv. Anežka Česká nyní v plné hodnotě a síle bdí nad naším městem a budeme věřit, že procházky k ní nás obohatí a posílí.

Anna Matoušková

 

 

 

 
Nahoru