18.03.2021 13:00, autor: Věra Šimková, kategorie: Online akce

Beseda s MUDr. Vítem Kaňkovským na téma "Očkování proti COVID-19 - otázky a odpovědi"

Beseda s MUDr. Vítem Kaňkovským na téma "Očkování proti COVID-19 - otázky a odpovědi"
Zápisky z online besedy pořádané Diecézním centrem pro seniory

MUDr. Vít Kaňkovský - primář, ortoped, poslanec za KDU-ČSL, tatínek 4 dětí. Nyní kromě práce ortopeda slouží i na covidové jednotce v havlíčkobrodské nemocnici.

Hovoří o tom, že očkování pomáhá, brání úmrtí, připomíná očkování proti pravým neštovicím a tuberkulóze. Vakcína aktivizuje imunitu. Dříve se užívaly oslabené bakterie a viry, dnes se vesměs už užívají jiné technologie výroby vakcín. Očkování buď zabrání tomu, aby očkovaný byl infikován danou infekční nemocí nebo vede k lehčímu průběhu nemoci, pokud by pacient i přes očkování onemocněl. 

Proč jsou tak velké obavy z Covid-19? 

Má velkou nakažlivost. Lehká forma je častá, těžká často končí smrtí, výjimkou nejsou ani dlouhodobější následky po onemocnění COVID. Záleží na velikosti dávky infekce, imunitě, chronických chorobách, obezitě. V rámci průběhu onemocnění dochází u některých pacientů k „přestřelení“ imunitní reakce a následně dochází k rozvoji patologických procesů a dojde k selhání důležitých orgánů. 

Očkování se jeví jako zásadní a v podstatě jediný nástroj pro zastavení pandemie. V ČR se zatím očkuje vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, připravují se Jonson&Johnson, Novavax, Curevac a Sputnik V, jejich využití v ČR závisí na schválení evropskou lékovou agenturou EMA.

Nejprve je  potřeba očkovat nejohroženější skupiny obyvatel- senioři nad 80, 70, 65 let, chronicky nemocné, zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, pracovníky kritické infrastruktury, pak další. Očkování je dobrovolné. Probíhá v nemocnicích, očkovacích centrech, nyní i v ordinacích odborných lékařů. Máme nasmlouváno přes 20 milionů vakcín.

Diskuze:

1. Ochrana vakcinací - první účinnost je 2-3 týdny po první dávce, asi 40-50%. Účinnost postupně narůstá u všech vakcín po druhé dávce, asi 80-90%. Nejsou odborné studie na dlouhodobou účinnost, není 100% chráněnost.

2. Při autoimunitním onemocnění je potřeba probrat očkování s ošetřujícím lékařem a nechat si vyšetřit hodnotu získaných protilátek proti Covid-19.

3. Po prodělání Covid-19 je dobře tři měsíce vyčkat s očkováním. Je dobré si nechat udělat hladinu protilátek proti Covid-19a případně probrat se svým praktickým lékařem nebo ambulantním specialistou u chronicky nemocných.

4. Isoprinosin – nedoporučuje se používat bez lékařského dozoru, protože zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Pozor na dnu a selhání ledvin. Udává se, že dobře fungují při nasazení na začátku onemocnění, odborné studie zatím chybí, podobně u Ivermectinu, který už je nově v ČR povolen, ale měl by být užíván pod dohledem lékaře, neužívat veterinární formy tohoto léku.

5. Covid-19 se může chytit opakovaně. Po těžším průběhu onemocnění se většinouvytvoří v těle více protilátek a člověk je déle chráněn před reinfekcí, svoji roli hraje i buněčná imunita, stále se ochrana před reinfekcí zkoumá.

6. Velkými komplikacemi po Covid-19 jsou poruchy srážlivosti krve, drobné embolie, užívají se proto léky k ředění krve. 

7. Někteří lidé poukazují na to, že je kontroverzní očkování mladých učitelů s tím, že zabírá místa pro očkování seniorů. Distanční výuka dětí je ale problematická, má velmi negativní důsledky. Jsou i další rizikové profese, které také nejsou ještě očkovány. Je v řešení, ale rozhodnutí není jednoduché.

8. Pokud by měl člověk pochybnosti o svém zdravotním stavu, nemá se nechat bez konzultace s lékařem naočkovat. Týká se některých specifických onemocnění poruchy imunity atd.

9. Imunita po prodělaném Covid-19 je osm měsíců až 1 rok. Přeočkování bude asi každý rok, opět je ale vše v průběhu výzkumu celosvětově, informace se budou upřesňovat.

10. Očkovaný člověk bude chráněn v 70-90% proti onemocnění, při své nákaze je chráněn proti těžkému onemocnění. Může však nakazit druhého, pokud u něj probíhá slizniční forma nákazy, i toto riziko je ale u očkovaných výrazně menší.

11. Všeobecná vakcinace je potřebná a důležitá. Při určitém procentu těch, pro které je vzhledem k jejich zdravotnímu stavu očkování složité, ne-li nemožné, je třeba, aby lidé, kteří mohou, se nechali naočkovat.

Zdravotníci jsou také jen lidé, pracují v první linii. Je potřeba jim projevovat velkou vděčnost a velké díky! Je potřeba vydržet snažit se jim všemožně svou ohleduplností ulevit. 

Děkujeme  za odbornou besedu a velmi vstřícný přístup. Udržme si dobré vzájemné mezilidské vztahy. Děkujeme, Veroniko.

Zapsala Věra Šimková

 

 

 

Banner zájezdu do Medjugorje a k moři

 
Nahoru