29.01.2021 11:40, autor: Věra Šimková, kategorie: Online akce

Beseda s Andym Loosem: Touha cestovat se mu vryla do srdce

Beseda s Andym Loosem: Touha cestovat se mu vryla do srdce

Diecézní centrum pro seniory nás pozvalo na besedu s panem Andy Loosem. Je vedoucím Centra pro rodinu Biskupství královéhradeckého, kandidát jáhenství, malíř a cestovatel. Také tatínek dvou holčiček a třetí miminko se těší na svět. Navštívil již v dětství s pěveckým sborem Německo, Řecko a USA. Touha cestovat se mu vryla do srdce.

Po vojenské civilní službě si v USA vydělal peníze na studium v Austrálii a navštívil i Nový Zéland. V Kanadě se setkal s našimi lidmi, kteří emigrovali v roce 1968. Putoval také do Svaté země.

Během cest poznával Boha a postupně se stával poutníkem. Říká, že si setkání s Bohem člověk ani neuvědomuje. Až teprve zpětným pohledem žasne, jak Bůh působí v jeho životě. V nepřízni přicházejí odpovědi a my víme, že jsou od Boha. Poutníkem může být každý z nás, je to velký dar. Vnímáme tiché zázraky, např. hvězdnou oblohu.

Svěřil se nám s velmi zvláštním příběhem z Austrálie. To nebyl ještě pokřtěný, ale vnitřně se modlil a zakoušel hluboké vědomí Boha. Dostal se do finančních potíží. Bůh mu tehdy ukázal, jaký je k nám lidem. Že naši situaci chápe a vše přesahuje. Je s námi Někdo, kdo je skutečně někdo. Zde se zrodila hluboká víra pana Andyho. V Austrálii už žil s Boží Prozřetelností. Říká, že Bůh projevuje ohromnou milost, která je darem. Umí se kdykoliv postarat o nás a zároveň nás nechává růst a dává nám svobodu. Každý náš příběh je originální a my jsme v Jeho očích výjmeční.

A jak to dopadlo? Krátce žil pan Andy v parku bez spacáku, pak našel práci, bydlení, vydělal i peníze. Austrálie byl začátek jeho cesty ke křtu. V Kanadě přišel čas hledání církve a touhy po kněžské službě.

Na cestách ho uchvátila příroda. V Austrálii hory, lesy a buš zasahující do města. V Kanadě zima, spousty sněhu a Niagarské vodopády, žil tam v nedalekém Torontu. A opět se vrátil do Ameriky si vydělat peníze, aby mohl odcestovat do Izraele. Zde spoluprovázel skupiny poutníků.

Svatá země je živým evangeliem, v ní je příležitost vyjít ze sebe a zažívat silný pocit Boha. Říká, že Bůh touží být s člověkem. Ať prožíváme cokoliv, nikdy nejsme sami. Bůh je ve všem s námi a učí nás, abychom mu důvěřovali. Pro vše má řešení. A proto mluvme s Ním a hledejme Ho.

Již nyní se těšíme na duchovní obnovu, kterou pro nás Veronika Čepelková s Andy Loosem v březnu připravují. Děkujeme.

Beseda se nám moc líbila, byla pro nás přínosem a přiblížila nás k našemu milujícími Bohu. Uvědomujeme si, že podobné zkušenosti s Bohem ve svém životě také prožíváme a jsme také poutníky.

Věra Šimková


Záznam besedy můžete zhlédnout zde:

 

 

 

 
Nahoru