14.12.2023, autor: Eva Zálešáková, kategorie: Akce

Adventní setkání k 20. výročí pastorace seniorů v královéhradecké diecézi se odehrálo v přátelské atmosféře

Adventní setkání k 20. výročí pastorace seniorů v královéhradecké diecézi se odehrálo v přátelské atmosféře
Obsahuje fotogalerii

Tradiční adventní setkání Diecézního centra pro seniory letos připomnělo 20. výročí jeho založení. Bohoslužbu v kostele Nanebevzetí Panny Marie sloužil královéhradecký biskup Jan Vokál za účasti světícího biskupa Josefa Kajneka, generálního vikáře Jana Paseky a biskupského vikáře pro diakonii Pavla Rouska.

K besedě se poté sešlo tolik zájemců, že je útulná, leč kapacitně malá Balbínka měla co pojmout. Vzpomínání vedoucí DCS Veroniky Čepelkové připomnělo čas, kdy Mons. Josef Socha, tehdy generální vikář, pořádal Akademii pro seniorský věk. Diecézní teologický institut na ni navázal duchovními obnovami pro seniory. Prvními přednášejícími byli P. Bohumil Kolář, P. Jan Rybář a P. Miloslav Fiala, na čas se k nim přidal také P. František Lízna. Na ně posléze navázali P. Jiří Vojtěch Černý, P. Jan Linhart a P. Dmytro Romanovský, exercitátoři, se kterými se budou senioři scházet i v roce 2024.

„DCS jako takové oficiálně vzniklo v roce 2015, ale už před tím jsme založili diecézní senior klub,“ vzpomínala Veronika Čepelková. „Začala také naše dodnes velmi oblíbená putování. První cesta vedla za sv. Janem Nepomuckým a byla nezapomenutelná. Jeli jsme takovým starým autobusem, jeho nafta byla cítit na hony daleko. Naštěstí jsme brzy navázali dodnes trvající spolupráci s křesťanskou cestovní kanceláří AVETOUR manželů Chválkových.  

Zrodilo se také diecézní setkání seniorů, to vzniklo ještě dříve než DCS. Poprvé přišlo 80-90 lidí, mně se to zdálo docela málo, ale na posledním diecézním setkání letos koncem září nás už bylo 250. Mimochodem, naše DCS bylo první v republice. Podporoval nás tehdejší biskup, posléze arcibiskup pražský kardinál Dominik Duka, stejně jako před ním arcibiskup Karel Otčenášek a dnes biskup Jan Vokál. Jsem za to vděčná.“

Mezi počáteční aktivity patřila celostátní setkání animátorů seniorů a „Biografické učení z těžkých dob pro společnou současnost a budoucnost. To byl mezinárodní projekt, připravený ve spolupráci s partnerskými diecézemi v německém Magdeburgu a rakouském Sankt Pöltenu. „Bylo mně 25 let, když jsem začala organizovat setkání lidí, kteří za války (i v poválečném období) prožili nějaké křivdy. Dnes už víme, že k nim docházelo. Bylo bolestné, ale přínosné slyšet, co se dělo na obou stranách, jaké to bylo. Scházeli jsme se na přednáškách, seminářích, vznikala nová přátelství, projekt podpořila Evropská unie,“ pokračovala Veronika Čepelková.

Současnost, to jsou třeba pobyty pro prarodiče s vnoučaty v Janských Lázních oblíbené tak, že příští rok budou mít dva turnusy. Zájmu seniorů se těší také setkání manželských párů, která v Krkonoších organizují už více než 15 let  manželé Marie a Pavel Klimešovi z Poličky.

Adventní setkání k 20. výročí pastorace seniorů v královéhradecké diecézi se odehrálo v přátelské atmosféře, domů nikdo nespěchal. A tak se vyprávělo a vzpomínalo, došlo na historky ze zájezdů i dojemný zážitek Veroniky Čepelkové ze setkání s papežem Františkem během mezinárodní konference o pastoraci seniorů v Římě. A pak už jenom Anděl Páně, požehnání Mons. Josefa Kajneka a na shledanou příště.

Eva Zálešáková

 
Fotogalerie Fotogalerie
Fotogalerie Adventní setkání seniorů - 20 let pastorace seniorů v Královéhradecké diecézi

 

 

 
Nahoru