05.01.2023, autor: Věra Šimková, kategorie: Ostatní

Sjezdovka Peklák

Sjezdovka Peklák

V České Třebové máme lyžařskou sjezdovku 800 metrů dlouhou. Je červená, to znamená, střední obtížnosti, a to už je něco! (Značení podle obtížnosti: modrá, červená, černá). Napadl sníh, mrzne a sjezdovku pilně zasněžují. Pod kopcem je nejen občerstvení, kde se můžeme ohřát, ale hlavně dvě vodní nádrže.

Sjezdovka si na svůj provoz totiž vydělá - po ostatní části roku vyváží cyklisty. Okolní les je prošpikován cyklostezkami, dokonce s odvážnými skoky. Někdy se zranění řeší i pomocí vrtulníku. Holt, kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Nás, milovníky lesa bolí u srdce, když na svých procházkách přecházíme hustou síť cyklostezek. Jsou uměle vybudovány a my musíme dávat při jejich přecházení velký pozor nejen na sebe, ale i na naše psí miláčky. Také houby a plody lesa ustoupily.

Ale děti i dospělí zde nacházejí sportovní vyžití. V dnešní době, kdy děti často vysedávají u svých počítačových her, místo aby s kamarády "lítaly" po venku, je to dobrý počin. Prostě, nemůžeme mít všechno. Jak se říká, něco za něco. Ale dnes, kdy všichni šetříme energií, zprovoznění sjezdovky beru jako dobrý počin, hlavně pro naše děti!

Bikepark Peklák a Ski areál Peklák se nacházejí na svazích v okolí hřebene Javorníku. Návštěvníci mohou vyzkoušet tratě různých obtížností o celkové délce 22 kilometrů, se spoustou skoků a klopených zatáček, i jednoduchých tras pro širokou veřejnost. V areálu se nachází vlek, půjčovna kol i lyžařského vybavení, servis, občerstvení, parkoviště a ubytování.

Česká Třebová je sportovní město s krásným okolím a lesy. Máme tu nejen sjezdovku, ale i krytý bazén, umělou ledovou plochu, lanový park, velká fotbalová hřiště. Také Gymnázium a Vyšší dopravní akademii. Mladým lidem se musíme věnovat a dát jim prostor. Jak důležitý je mír. Hlavně pro naše děti.

Věra Šimková

 

 

 

Banner zájezdu Korfu a Albánie

 
Nahoru