09.12.2023 19:00, autor: Věra Šimková, kategorie: Ostatní

Rozloučení s knížetem Karlem Schwarzenbergem

Rozloučení s knížetem Karlem Schwarzenbergem

Karel Schwarzenberg (10. 12. 1937 Praha - 12. 11. 2023 Vídeň) byl český politik. V minulosti působil jako vedoucí kanceláře prezidenta Václava Havla, byl ministrem zahraničních věcí, prvním místopředsedou vlády, senátorem a poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou strany TOP 09, kandidát v prezidentské volbě v roce 2013. 

Mezi jeho ocenění patří:

Europäischer Menschenrechtspreis (1989)

Řád zlatého rouna, rytíř (1991)

Řád T. G. Masaryka, 3. třídy (2002)

Čestný odznak Za zásluhy o Rakouskou republiku (2005)

Záslužný řád Spolkové republiky Německo, velkokříž (2008)

Řád knížete Jaroslava Moudrého, 2. třídy (2020)

Řád Bílého lva, I. třída (2023).

Byl příslušníkem české větve rodu Schwarzenbergů. Jeho dědičný šlechtický titul byl „kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, okněžněný hrabě ze Sulzu a lankrabě klettgavský“. Byl též rytířem habsburského Řádu zlatého rouna.

Schwarzenberg měl trvalý pobyt na zámku Dřevíč v obci Sýkořice, v okrese Rakovník. Vlastnil zámek Obermurau v rakouském Štýrsku, kde žije jeho manželka Therese Schwarzenbergová a starší syn Johann, a rodového zámku Schwarzenberg v bavorském Scheinfeldu. Měl byt v Praze a v paláci na vídeňském Schwarzenberském náměstí.

Označoval se za Středoevropana s českým a švýcarským pasem. Kromě českého měl občanství švýcarské. Tuto výsadu vlastní všichni příslušníci rodu Schwarzenbergů již od vlády knížete Ferdinanda Schwarzenberga.

Mši svatou celebroval arcibiskup pražský Jan Graubner. V homilii se rozloučil Mons. Tomáš Halík. Řekl, že kníže Schwarzenberg je vychovatel české soudobé společnosti. Rod musel opustit svůj domov a svoji vlast po r. 1948 a zpět se vrátil až po r. 1989. Říkal o sobě, že je lesník a hostinský, protože pečoval o přírodu a staral se svou pohostinností, aby u něho bylo dobře. Stal se šlechtitelem lidí z disentu. Poskytoval noblesu v myšlení a jednání s lidmi. Byl gentleman. Dával osobní příklad ctnosti a šlechetnosti. Měl prozíravé myšlení. Viděl, že členství v EU a v Severoatlantické alianci je pro nás životně nezbytné. Spojoval noblesu aristokrata s vlastenectvím. Vrátil lidovosti a lidskosti důstojnost. Měl i lásku mladých lidí. 

Říkal: „Jsem dobrý katolík, ale špatný křesťan." Ano, následování Krista je těžké, potýkáme se s vlastní slabostí. Svým způsobem života však dokázal, že dobrým křesťanem byl. Karel Schwarzenberg je nyní nový host v království nebeském. Proto i my obnovme slib: „Hodnotám, kterým jsi sloužil, nedáme zahynout." Kéž nám pomáhá Bůh. 

Kníže Karel miloval naši zem a pracoval pro její dobro. Rozloučení s ním se zúčastnili členové rodiny, naší vlády, významní čeští i zahraniční hosté. Svatovítská katedrála se stala místem poděkování a vděčnosti za jeho život, vlídnost a nasazení pro dobro naší země.

Rozloučil se i prezident Petr Pavel. Ocenil, že kníže Karel nám zanechal odkaz lidskosti, laskavosti a vůli pochopení člověka. Zvolil si službu naší republice. Měl schopnost spojovat a vést dialog. Těžíme z dobrého jména naší republiky v okolních zemích. Odešel člověk velkorysý a lidský, bude naší zemi chybět.

Rozloučil se Dominik kardinál Duka i salesiánský kněz Ladislav Herián slovy o nikdy nekončící plnosti života. Říká, že se máme radovat, že nyní je Karel u Krista a se svými drahými. Vyslovuje naději, kterou máme ve Vzkříšení.

Nakonec zazněla naše a slovenská hymna, byly odneseny řády i rakev za zpěvu koledy Narodil se Kristus Pán a hlaholu zvonů. Amen.

Věra Šimková

 

 

 

Banner zájezdu Korfu a Albánie

 
Nahoru