14.08.2023, autor: Karel Voplakal, kategorie: Příběhy

Oznamuje se láskám vašim...

Oznamuje se láskám vašim...

Z doby svého dětství prožitého v městečku Polná si vzpomínám, jak vždycky bezprostředně po kázání náš pan děkan přímo na kazatelně pronášel obvyklé farní ohlášky - většinou to bývalo slavnostní "shazování s kazatelny" - tedy jakési "anonce" o tom, která zamilovaná dvojice se definitivně rozhodla pro společný manželský život, resp. hodlá uzavřít před Bohem i Církví svátost manželství. Vzpomínám si na doslovné znění těchto ohlášek, jaká jsem tehdy - co by malý ministrant - slýchával každou neděli: "Oznamuje se láskám vašim, že ve stav svatého manželství vstoupiti míní Antonín R., manželský syn J. R., rolníka a jeho manželky I. R. z Dobroutova  s nevěstou Marií N., manželskou dcerou Josefa N. a Anny N. z Polné; oba svobodní, katolíci, české národnosti - a ohlašují se dnes po prvé. Komu by byla nějaká překážka známa, ať ji oznámí do týdne na děkanském úřadě!" 

Od těch dob uplynula dlouhá řada desetiletí; dávno tomu, co jsme takto při nedělních bohoslužbách slýchávali takovéto svatební ohlášky. Tehdy- za Protektorátu totiž mladí lidé houfně vstupovali do manželství, aby se vyhnuli povinnému "totálnímu pracovnímu nasazení" v hitlerovské Velkoněmecké říši; mladí svobodní lidé počínaje rokem narození 1921 museli totiž "narukovat" na práci do nacistických zbrojovek v Německu, které spojenecké letectvo pravidelně bombardovalo, takže jim tam šlo doslova o života, a tak se raději nahonem ženili a vdávali, jakmile dosáhli dospělého věku, aby mohli zůstat doma. Přibližně v polovině válečných let nacistické gestapo zatklo oblíbeného polenského pana děkana Říhu a uvěznili jej v koncentračním táboře Flossenbürg. V naší farnosti pak už zůstal jen starý pan katecheta ThDr. Josef Pořícký, který se po každé mši svaté modlíval "na dobrý úmysl" -  ve skutečnosti za svého uvězněného kněžského spolubratra, který - určitě i díky jeho modlitbám- útrapy nacistického lágru nakonec přežil a vrátil se zpět do své farnosti.  Bohužel jen dočasně - protože za přibližně pět roků poté, za té druhé kruté totality byl P. Vincenc Říha znovu zatčen, vyslýchán "Státní bezpečností" a uvězněn - tentokrát v internačním kněžském táboře zřízeném v zrušeném Želivském klášteře a po propuštění ještě musel trávit dlouhý čas v podobném zařízení v Hájku u Prahy. Odtud se pak již do Polné nesměl vrátit a dožil jako farář v podkrkonošském Studenci. 

Co bych já dnes mohl ohlásit "láskám vašim"? Na příklad to, že devátého srpna se svých úctyhodných pětaosmdesátých narozenin dožila moje milá manželka Marie, maminka tří dětí a babička osmi vnoučat! Od naší svatby letos v květnu uplynulo již požehnaných jedenašedesát let... 

Pro Simeon.cz zapsal Karel Voplakal

Foto: autor

 

 

 

Banner zájezdu Korfu a Albánie

 
Nahoru