14.12.2022 12:00, autor: Věra Šimková, kategorie: Ostatní

"Měsíce" naší Země

"Měsíce" naší Země

Měsíc je jediná, dobře viditelná, přirozená družice Země. Střední vzdálenost Země - Měsíc je přibližně 390 000 km. Jeho objem jsou 2 % objemu Země. Opravdu jediná?

Tělesa, která mají stabilní oběžnou dráhu okolo Slunce, ale současně se nacházejí v blízkosti Země, jsou označována jako kvazi měsíce Země. Jejich pohyb je naší planetou ovlivňován, ale Země není schopna je natrvalo zachytit.

V současné době má naše planeta několik kvazi měsíců. Příkladem je planetka s průměrem pět kilometrů. Objevil ji r. 1986 Skot Waldron a pojmenoval ji Cruithne. Obíhá Slunce po eliptické dráze, doba jejího oběhu je 364 dní. Kopíruje pohyb Země.

Srazit se se Zemí nemůže, protože se jejich dráhy neprotínají. Nejblíže se k Zemi přiblíží na třicetinásobek vzdálenosti Země - Měsíc. Kdyby se dostal kvazi měsíc blízko k planetě a byl zachycen jejím gravitačním polem, stal by se jejím měsícem.

Astronomové z mezinárodní organizace Minor Planet Center, která sleduje nové planetky, oznámili v polovině února r. 2020 objev malého objektu velikosti auta. Když se na své cestě vesmírem blížil k Zemi, gravitace ho přitáhla na oběžnou dráhu. Stal se z něho měsíc.

Ze Země není pouhým okem viditelný a je malinký i na to, aby zářil na noční obloze. Ale doprovází nás. Zemi oběhne jednou za čtyři měsíce. Od Země se vzdaluje a dle předpokladů nás opustí a vrátí se na oběžnou dráhu kolem Slunce.

Dalekohledy objevily další měsíček v roce 2006. Po roce nás opustil a vydal se do vesmíru. V srpnu 2028 se vrátí.

Příští rok bude uveden do provozu největší dalekohled na světě Vera C. Rubin Observatory. Bude pořizovat snímky celé oblohy a dokáže najít i malé objekty. Lze doufat, že zachytí i naše dva toulavé měsíčky na jejich vesmírné pouti. „Dočasné" měsíce zůstávají na oběžné dráze Země několik měsíců. Pak znovu uniknou, nebo padnou na Zemi jako zářící meteor.

Věra Šimková

 

 

 

Banner zájezdu Korfu a Albánie

 
Nahoru