19.06.2023, autor: Karel Voplakal, kategorie: Příběhy

Kdo může za spálené hračky u kláštera?

Kdo může za spálené hračky u kláštera?

Minulé pondělí ráno na malém parkovišti přímo u brány břevnovského kláštera hořelo (a také shořelo) velké dodávkové auto s nákladem různých hraček. U požáru zasahovalo několik hasičských aut, ale vozidlo ani jeho obsah se zřejmě zachránit nepodařilo. Byla u toho i policie a samozřejmě i nějací zvědavci (jakási "rada moudrých"), kteří se vždycky vyskytují u jakéhokoliv maléru: okukují, radí a kibicují a dohadují se, proč a jak k tomu došlo, kdo za to může. Všude kolem byly velké kaluže vody a voda prýštila vytvářejíc celé potůčky, které bylo obtížné překročit suchou nohou - to jak se činily hasičské stříkačky.

Když se pak návštěvníci ranních bohoslužeb vraceli z baziliky kolem požářiště, z dodávky už v podstatě zbylo jen kovové chassis; nákladní skříň i řidičská budka vozidla byly ohněm zcela zničené. Kuriózní bylo, že z hromady ohořelého nákladu kdosi vytáhl nepoškozený malý model hasičského auta- navlas podobného těm "dospělým", které se svými stříkačkami snažily požár zlikvidovat.  Toto malé hračkové hasičské autíčko vypadalo před pozadím shořelého materiálu přímo symbolicky (viz dokumentační obrázek). Škoda těch ohořelých míčků, panenek i autíček, škoda zničeného vozidla! Někteří svědci vypověděli, že auto hořelo již při jízdě po hlavní břevnovské výpadovce a že jeho řidič zřejmě z nouze odbočil na parkoviště, kde proběhl pokus o záchranu vozidla i nákladu. Chudák řidič, možná bude mít nemalé "oplétačky" se svým šéfem, s policií i pojišťovnou; jen doufám, že nebude muset hradit část vzniklé škody... Hlavní však je, že sám vyvázl bez úhony! 

Avšak kdo za ten oheň, za zničené zboží může? Podle jednoho zkušeného znalce mohou být na vině na pohled téměř neškodná malá zvířátka - kuny! Je totiž známo, že těmto malým lasicovitým predátorům nechutnají pouze vajíčka v kurnících či v ptačích hnízdech, ptačí holátka a bezbranná mláďata zajíčků a jiné drobné zvěře, ale kupodivu i plastové izolace kabelů či plastové hadice v motorových vozidlech. Pokud pak z prokousaných hadic kape palivo na rozpálený výfuk či na horký katalyzátor, může snadno dojít k požáru i k výbuchu vozidla... A komu se třeba někde na půdě chaty či chalupy usadí kuní rodinka, ten se těchto nevítaných a dobře ukrytých "hostů" jen stěží dokáže zbavit; tomu opravdu není co závidět!

Není divu, že nejen pěstitelé drůbeže, lesníci, ochranáři, ale i řidiči mají na kuny "pifku" a že by je nejraději všechny sprovodili ze světa - stejně tak jako každou jinou "škodnou" či přímo nebezpečnou "havěť". Jenomže - každý tvor má své účelné místo ve světě přírody, každému dal Stvořitel jistou specifickou úlohu tak, aby svět fungoval tak, jak fungovat má - od malé bakterie až po velrybu, od lišejníku až po obří sekvoje. A bylo by osudovou chybou chtít řád přírody měnit a korigovat...

Pro web Simeon zapsal Karel Voplakal

 

 

 

Banner zájezdu Korfu a Albánie

 
Nahoru