02.01.2023, autor: Věra Šimková, kategorie: Ostatní

Babylonská věž

Babylonská věž

Britský ekonom Andrew Lawrence říká, že jakmile se dostavuje nová nejvyšší budova světa, bezprostředně hrozí vypuknutí další ekonomické krize. A skutečně, krize přišla po dokončení Singer Building v roce 1907, s Empire State Building v roce 1929 dorazila dokonce velká deprese.

Po dokončení newyorských „dvojčat“ v roce 1973 tu byla velká ropná krize, po Petronas Towers v r. 1997 přišla velká krize do Asie. Dubajská Burdž Chalífa má „na svědomí“ spuštění americké hypoteční krize. Nyní je ve výstavbě Jeddah Tower v Saúdské Arábii, která má mít jako vůbec první na světě kilometr do výšky. Nad dokončením visí otazník.

Masivní stavby, budované po mnoho let, jsou citlivé na úrokové sazby. Když si půjčují investoři skoro za nulu, tak se nejvyšší budova světa zdá jako dobrý investiční plán. Když pak sazby vyskočí na desetinásobek, začíná to být drahé.

Myšlenka, že pýcha lidstva v podobě stavby škrábající se do nebes musí být potrestána, je zapsána už v Bibli. Ta obsahuje více než 280 odkazů na Babylon, od Genesis až po Zjevení sv. Jana.

Babylon byl jedním z měst v Mezopotámii na břehu řeky Eufrat u nynějšího Bagdádu. Projevem vzdoru bylo budování Babylonské věže až do nebe. Město bylo symbolem hříšnosti, Bůh zmátl jejich jazyk (Ge 11,1-9). Je ironií, že Babylon znamená "bránu boha". Po dobytí babylonské říše perskými králi Dariusem a Xerxesem byla většina impozantních budov Babylonu zničena. Alexander Veliký začal obnovovat město v roce 323 př.n.l. Plánoval, že se stane hlavním městem jeho říše, ale tentýž rok zemřel v paláci Nebúkadnesara.

Dnes se vlády naučily jak krizi překonat - spíše uplatit, ale pouze na úkor státních dluhů.

Věra Šimková

 

 

 

Banner zájezdu Korfu a Albánie

 
Nahoru