03.11.2023, autor: Věra Šimková, kategorie: Akce

Vydařený výlet českotřebovské farnosti

Vydařený výlet českotřebovské farnosti

V sobotu ráno 28. 10. 2023 jsme se sešli na faře u kávy, abychom pak osobními auty pohodlně odjeli do Poličky, kdysi věnného města královny Elišky Rejčky. Prohlédli jsme si zde nádherně opravený kostel sv. Jakuba Většího a poslechli si zajímavý výklad o jeho historii. 

Původní kostel byl postaven roku 1265, současný je z r. 1350. V roce1845 vypukl ve městě požár, který vypálil město i kostel. Zbyly z něho jen trosky. Byl přestavěn v novogotickém slohu. V letech 2008 - 2015 byla provedena jeho celková oprava dotovaná penězi z EU. Jen oprava věže trvala 4 roky. Varhany byly v dezolátním stavu. Nyní, po rekonstrukci, jsou využívány i pro náročnou světovou hudbu. Kostel je národní kulturní památkou. 

Navštívili jsme expozici i rodnou světničku Bohuslava Martinů ve věži kostela. Narodil se zde roku 1890. Výška věže je 64,5 m. Z ní jsme si prohlédli město, radnici, rondokubistickou čtvrť domů i hřbitov s kostelem sv. Michaela. Nachází se zde hrob hudebního skladatele Bohuslava Martinů. 

Za již slunečného počasí jsme pokračovali v cestě do Starého Svojanova. Prohlédli jsme si gotický kostel sv. Mikuláše, který je z doby Karla IV. Uvnitř jsou krásné fresky. Každý týden se tu koná mše svatá.

V Oldřiši jsme slavili mši svatou za nás a naši farnost v pěkné, nově postavené kapli sv. Františka z Assisi. Kaple byla vysvěcena v roce 2020. Vrchní deska oltáře pochází dokonce z Assisi. 

Poslední naše zastavení bylo v Dolním Újezdě u Litomyšle v útulné české hospodě ze XVII. století. Dali jsme si výborný guláš, pivko a nakonec i kávu. Poseděli jsme, popovídali si, odpočinuli a spokojeně jsme se vydali zpět do svých domovů. S pocitem, že jsme se dozvěděli mnoho zajímavého a prožili hezké společné chvíle s přáteli z naší farnosti.

Děkujeme především našemu faráři, o. Adamu Grabiecovi, za překrásnou pouť. Vydařila se a byla moc pěkná. Také děkujeme všem, kteří nám zprostředkovali pohodlnou dopravu svými auty. Těšíme se na další hezká setkání.

Věra Šimková 

 

 

 

 
Nahoru