10.03.2014, autor: Anna Matoušková, kategorie: Příběhy

Všichni víme – dvě rovnoběžky se protnou v nekonečnu

Všichni víme – dvě rovnoběžky se protnou v nekonečnu

Jsme dvě, Stáňa a já. Jezdíme na celostátní setkání animátorů seniorů do Hradce Králové. Při jednom setkání, po obohacujícím dopoledním programu, jsme šly na oběd do restaurace v Adalbertinu. Volno bylo u řádových sester, pěkně se s nimi povídalo, dozvěděly jsme se, že jsou z Českých Budějovic. Organizátorka setkání Veronika Čepelková procházela jídelnou, zastavila se u nás, prohodila pár slov se sestrami, nám sdělila: „No, vy si umíte vybrat“! Sestry byly po obědě dříve, kde se vzal, tu se vzal pan biskup Vokál a rozmlouvali spolu. V paměti mně zůstalo, že byly z Českých Budějovic a tipla bych, že nejstarší byla matka představená. Jedna paralela a druhá?

Navštěvujeme také LUTV (Litomyšlskou univerzitu třetího věku), před 14-ti dny byla přednáška „Nové poznatky z archeologických výzkumů Regionálního muzea v Litomyšli“. Z 10-ti lokalit v okolí, včetně Regionálního muzea v Litomyšli, velice pěkné a obsažné, byla i zmínka o Anenské studánce, Domov u Studánky - objekt Horní kaple, kde byl proveden zjišťovací výzkum jehož cílem bylo zjistit původní usazení barokního sousoší s možnou podobou objektu Horní kaple. Zjištěno bylo, že současné místo není původním místem, kde bylo sousoší Madony se sv. Janem Nepomuckým a jáhnem, datované do roku 1783 umístěno. Současný objekt je novodobý a je postaven na základech objektu z období po roce 1900. Výzkum byl omezen kvůli statice objektu.

Samotné lázně vznikají pravděpodobně v poslední třetině 17. století. Původní barokní bazén (snad již z konce 17. století) z pískovcových kvádrů se schodištěm byl pravděpodobně širší a sousoší stálo nad pramenem na výchozu skály, jehož horní část byla k tomuto účelu upravená.

V současnosti je uprostřed areálu barokní kaple z roku 1785, promodlena vždy ve 14:30 obyvateli Domova u Studánky, a dvěma řádovými sestrami, které hrají i na varhany.

Každou neděli je zde mše. Velkou událostí je 26. červenec, kdy na sv. Annu je zde pouť s velikým programem a ukázkou výrobků zdejších obyvatel. Všechny objekty v tomto areálu jsou opraveny, nové chodníky, výsadba keřů a trvalek určitě potěší nejednoho návštěvníka v době květů.

Řádové sestry jsou z Českých Budějovic, tedy jako ty na setkání v Hradci Králové a tedy, řádové sestry kongregace Nejsvětější svátosti. Jejich osud lze vyhledat na internetu, pokud jste dočetli až sem, zkuste mrknout.

Jenom dovětek, do Anenské studánky jsme dojely autobusem a vlakem, omylem doputovaly do Damníkova,  kde je zajímavý kostel, zpět na železniční zastávku, pak do Anenské studánky a pěšky do České Třebové na autobus do Litomyšle v nohách 20 km. Máme natrénováno z camina ke sv. Jakubovi v Santiagu de Compostela.

Anna Matoušková

 

 

 

 
Nahoru