10.03.2016, autor: Alena a Václav Adamovi, kategorie: Ostatní

Pozvánka na jednu z nejkrásnějších rakouských cyklostezek

Pozvánka na jednu z nejkrásnějších rakouských cyklostezek

Milí příznivci stránek SIMEON.

Přejeme dobrý den z Hané, všem příznivcům stránek www.simeon.cz královehradeckého biskuptství. Obdivujeme, kolik zajímavých akcí biskupství pro seniory pořádá a jsme rádi, že jsme se mohli už několika akcí – ač jsme z Hané také zúčastnit – ať už to jsou duchovní obnovy ve středisku Marianum v Janských Lázních či setkání seniorů v Hradci Králové atd.

Rádi cestujeme, zejména po poutních místech jak po naší krásné vlasti, ale i v cizině. Doprovodili jsme už také stovky poutníků na poutních zájezdech do Francie, Rakouska i Svaté Země, ale dokud nám to zdraví a fyzická kondice dovolí, propojujeme naše soukromé poutě nejen autem, ale i na kolech.

Z České republiky moc rádi vzpomínáme na cyklotoulky po Šumavě – kolem Schwarzenberského kanálu, Černý kříž, Moldaublick na druhé straně lipenského jezera, u nás po krásných koutech Drahanské vrchoviny, či podél řeky Moravy od Kralického Sněžníku k nám na „Hanó“.

Velice jsme si oblíbili také cyklostezky v Rakousku, podél rakouských řek, jako Inn, Mur, Dráva, Rýn a také kolem jezera Bodensee. Jako správní důchodci si vybíráme už cesty podél řeky od jejího pramene – nebo aspoň v blízkosti pramene a jedeme údolím kolem řeky dolů. Řídíme se pravidlem, že voda do kopce neteče a tudíž také cesta údolím řeky pak musí vést z kopce.... Docela to při našich cestách vždy platilo, až na cestu kolem Rýna. Výchozím bodem pro nás tehdy bylo švýcarské městečko Tavanasa. Zpočátku jsme si nemohli trasu vynachválit, ale později jsme se začali dívat na tok řeky Rýn jaksi čím dál více z větší výšky a cesta byla velice namahavá. Museli jsme zdolat Rýnskou soutěsku – Rheinschlucht,  vzniklou asi před 10.000 lety.  Na to stoupání, kdy jsme se na tok Rýna dívali z výšky takřka 500m rádi nevzpomíname, ale na ty úchvatné pohledy dolů – to je něco nezapomenutelného.  Když jsme se pak už od Churu blížili k hranicím Lichtenštejnska a dál k hranicím Rakouska, byla cesta už docela nezajímavá. Byli jsme sice obklopení krásnými horami, ale cyklostezka rovná jako když střelí a tak jsme nakonec i zavzpomínali na stoupání k soutěsce. (Vzpomněli jsme si zde na vtip vztahující se k naší rovinaté Hané, že „když vám uteče pes, tak ho ještě dva dny vidíte“)

Rádi bychom Vás ale chtěli pozvat na poněkud bližší a snad jednu z nejkrásnějších rakouských cyklostezek a sice cyklostezku TRAISENTAL, vedoucí údolím kolem řeky TRAISE. Byli jsme už mnohokrát v nejznámějším poutním místě MARIAZELL a vždycky, když jsme sjížděli dolů směr St. Pölten, tak jsme vyslovili přání, sjet si celou tuto cestu na kolech. Loni, po návratu domů z cest okolo solnohradských jezer  jsme si uvědomili, že nám ještě platí rakouská dálniční známka, výhled počasí byl perfektní, tak jsme ráno naložili kola na střechu našeho vozu a vydali se k St. Pöltenu, kde jsme u nádražíčka mariazellské dráhy zaparkovali vůz, občerstvili se v nádražním kiosku a vláčkem mariazellské dráhy jsme se s koly  vydali směr Mariazell.

Už cesta krásným moderním klimatizovaným vláčkem byla úžasným zážitkem. Příjemný personál soukromé dráhy nás srdečně přivítal, zahrnul nás spoustou propagačního materiálu a my jsme se nemohli nabažit té krásy jen při pohledu z okna. Celá trať je snad od uvedení do provozu na počátku 20. století elektrifikována, rozteč kolejí je 765mm a vede celou řadou tunelů a po krásných mostech. To se musí prostě zažít.  Cesta do Mariazell – brány spolkové země Štýrsko trvá asi 2 hodiny.

V cílové stanici vás překvapí krásné nádražíčko ve výšce asi 890m n.m.  Nepotkali jsme tu kromě strojvedoucího a průvodčího jinak žádného železničního zřízence, ale přesto bylo všechno funkční – od WC, přes krásnou květinovou výzdobu atd.   Před nádražím jsme nasedli na kola a vydali se směr centrum Mariazell. V poutní basilice jsme měli štěstí, že jsme dojeli v době, kdy se chystala mše svatá pro skupinu poutníků, takže jsme poprosili o požehnání na cestu a  vydali se zpět na takřka 90 km.  Nejprve jsme si zajeli ještě k jezeru Erlaufsee – krásné jezero obklopené horami s křišťálově čistou vodou a pak jsme poměrně ostře klesali k jezeru Hubertussee abychom zase vystoupali do výšky cca 1000 m n.m. a od této chvíle už jsme jen klesali podél řeky TRAISEN.  Zde už jsme mohli svorně konstatovat, že cyklostezka je velice příjemná a nenáročná. Spojuje vlastně řeku Dunaj s nejvýznamnějším poutním místem Rakouska – Mariazell a její celková délka z Mariazell do St. Pöltenu je 110km. Celá vede nádherným krajem Dolního Rakouska do spolkové země Štýrsko.

Projeli jsme obcí Kernhof, kde je známé velbloudí divadlo. V tomto atypickém divadle vystupují skuteční velbloudi a vedle velbloudího divadla se pak nachází malá zoologická zahrada a současně se tu můžete obdivovat bílým tygrům.

V podvečer jsme dojeli  do městečka St. Aegyd – což je zhruba v polovině cesty a na jednu noc jsme se zde ubytovali. Příjemný hotýlek s příjemným personálem.  Ráno po vydatné snídani jsme opět osedlali naše kola a vydali se dál podél řeky Traisen. To co jsme viděli za krásnou přírodu, to se prostě nedá popsat a tak spoušť našeho fotoaparátu byla neustále v permanenci a jen jsme měli strach, aby to vydržela paměťová karta.  Cesta vede krajem bývalých železáren, takže je tu po cestě řada artefaktů připomínající někdejší průmysl. Ani tady na poměrně neveliké řece Traisen nesmí chybět vodní elektrárny, které jsou samozřejmě plně funkční a v řádném technickém i estetickém stavu. Cyklostezka nás dovedla dále do známého města LILIENFELD,  se známým benediktinským klášterem. Ovšem pozor. V nedávné minulosti zde řádili zloději, takže klášterní basilika je otevřena jen v rámci bohoslužeb a pak v určité hodiny. Ale i tak je možné přes skleněné vstupní dveře obdivovat krásu sakrální architektury.

V odpoledních hodinách jsme šťastně dorazili k našemu výchozímu bodu, kde nás očekával náš vůz, takže jsme se museli rozloučit s krásným krajem, naložit kola a vrátit se domů. Cestou domů jsme ani moc nemluvili a každý jsme se oddávali krásnému filmu vzpomínek snad z nejkrásnější cyklostezky Rakouska.  Můžeme všem vřele doporučit. Nebojte se, cesta je opravdu pohodlná, příjemná a nenáročná!!!!

Pokud byste měli dotazy, klidně nám napište na adresu 140803@seznam.cz. Rádi Vám poradíme a zodpovíme Vaše dotazy.

Srdečně Vás všechny zdraví Alena a Václav Adamovi

Fotogalerii naleznete ZDE.

 

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru