31.01.2014, autor: Lucie Cmarová, kategorie: Aktuality

Lednové číslo časopisu Rodinný život

Lednové číslo časopisu Rodinný život

Milí čtenáři a příznivci časopisu Rodinný život,

Milí čtenáři a příznivci časopisu Rodinný život, zdravíme Vás v roce 2014 a předkládáme Vám upoutávku na první letošní číslo časopisu. Jeho téma jsme nazvali „Nejmenší děti“. Zaměřili jsme se na nedonošené děti.

První z rozhovorů, který v časopise najdete, jsme udělali z paní Romanou Ľuptáčikovou z Nedoklubka, což je spolek, který pomáhá předčasně narozeným dětem a jejich rodinám. Paní Ľuptáčiková je maminkou tří dětí, které se všechny narodily předčasně. V rozhovoru s ní se dočtete například o tom, jak s nedonošeným miminkem navázat kontakt, či o tom, jak se vyrovnat s pocity sebeobviňování za to, že se děťátko narodilo předčasně.

Dále se můžete začíst do rozhovoru s Lumírem Kantorem, který je primářem novorozeneckého oddělení v olomoucké Fakultní nemocnici. Rozhovor, který se nese v duchu myšlenky "Život je život a ten je potřeba chránit“, je doplněn o autentické a aktuální fotografie právě z novorozeneckého oddělení olomoucké nemocnice. Lékař Lumír Kantor vydal v souvislosti s nedonošenými dětmi knihu s názvem Otázky, ve které klade známým osobnostem otázky, týkající se smyslu zrození a umírání. Časopis Vám přináší úryvky ze zmíněné knihy.

Také manželé Lexmaulovi jsou rodiči předčasně narozených dvojčat, z nichž jedno zemřelo. Povídali jsme si o tom, co jim období péče o nedonošené děti dalo i vzalo, co jim pomáhalo překonávat náročné situace i jak se to odrazilo v jejich manželství.

Paní Ludmila Novotná se ve svém příspěvku zabývá otázkou, jak a proč mluvit s dětmi o smrti. Dozvíte se, jak v určitých věkových obdobích dítě smrt vnímá a co potřebuje pro to, aby smrt blízké osoby dobře zpracoval.

Článek s názvem „Láska je nekonečná“ napsala paní Ivana Antalová, matka tří dětí, která si prošla nelehkou cestou k objevení svého mateřství a ženství. I díky této cestě, o níž se v příspěvku dočtete více, založila sdružení Babyklokánci, Zrnka nebo Dítě patří k rodičům a stala se lektorkou, masérkou a laktační poradkyní. Vychutnejte si její svědectví a objevte to, že Láska je nekonečná…

Rubrika Vztahy a výchova nabídne tři příspěvky. V prvním z nich Luboš Nágl popisuje „nekonečné čekání“ na narození jeho jedenáctého dítěte. Ve druhém kněz Pavel Konzbul radí, jak se zachovat, když váš dospívající potomek odmítne jít v neděli společně s rodinou na bohoslužby, a dále jak mu pomoci při prožívání mše svaté.

Třetím příspěvkem v rubrice je fejeton Magdalény Strejčkové. Autorka již tří knih poutavě popisuje radosti a starosti „obyčejného“ života.

V novém roce jsme pro Vás připravili novou rubriku s názvem „Babiččina teologie“. Babička Jitka Hosanna Štěpánková vysvětluje svým vnoučatům základní pravdy o Bohu. Přitom se přizpůsobuje dětskému věku. V prvním příspěvku se děti dozví, jestli je proměněná hostie skutečně Pán Ježíš.

Článek Evy Muroňové se zabývá smyslem smrti a utrpení.

V rubrice duchovní život jsme spolu s dětmi uplynulých sedm let sledovali příběhy želvy Loudalky. Od letošního čísla přinášíme neméně poutavé čtení o starozákonní postavě – praotci Abrahámovi. Příběhy připravila Anička Skočovská z Katechetického centra v Olomouci.  

Pro čtení na dobrou noc jsme vybrali úryvek z knihy Zuzany Pospíšilové s názvem Pohádky před spaním.

Boží agenti zvláštního určení, to je název příspěvku MUDr. Krausové k tématu Manželství – cesta ke svatosti.

Recept Luboše Nágla přináší zajímavý tip na předkrm nebo lehkou večeři z celeru. V časopise nechybí ani pozvánky na akce, tipy na literaturu k tématu a upoutávky na knižní novinky.

Pokud nám chcete pomoci s propagací časopisu, přihlaste se do Klubu přátel časopisu Rodinný život. Rádi Vám pošleme propagační materiály a budete také zařazena do soutěže o knihy. Více o Klubu přátel se dozvíte přímo v časopise, nebo na webových stránkách www.rodinnyzivot.eu.

Chtěli bychom vás upozornit na možnost předplacení dárkového předplatného jako dárku pro Vaše blízké a přátele. Darováním předplatného časopisu jim dáte dárek, který jim bude dělat radost po celý rok.

 

 Lucie Cmarová

 

                                                                                        

 

 

 

Zájezd do nádherného Tyrolska

 
Nahoru